Tort "Provence" orzechowo-migdałowy

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Białko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Żółtko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Orzech włoski  g  x  kcal = 0 kcal
Orzech pistacjowy  g  x  kcal = 0 kcal
Mielone migdały  g  x   kcal =  kcal
Cukier  g  x  kcal = 0 kcal
Śmietana  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Polewa biała  g  x   kcal =  kcal
Lukier do ciasta  g  x   kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Tort "Provence" orzechowo-migdałowy
  1. 1. Ubijamy na sztywno pianę z białek(20dkg).
  2. 2. Do piany dosypujemy cukier i mieszamy.
  3. 3. Kiedy powstanie gęsta, puszysta masa, mieszamy ze zmielonymi i wysuszonymi migdałami.
  4. 4. Przygotowujemy dwie tortownice wyłożone papierem, wlewamy do nich masę i pieczemy przez 0,5 godziny w piekarniku.
  5. 5. Kiedy masa lekko zżółknie i wyschnie, wyjmujemy ją z piekarnika.
  6. 6. Orzechy włoskie zrumieniamy w rondlu i mielimy.
  7. 7. Zmielone orzechy ucieramy wałkiem.
  8. 8. Masło spieniamy, dodajemy orzechy(20dkg), żółtka i cukier.
  9. 9. Tak przygotowaną masę kładziemy równo na blacie z pierwszej tortownicy.
  10. 10. Obsuszamy orzechy w piekarniku i zdejmujemy z nich skórkę, mielimy i postępujemy tak samo jak z pierwszą masą, dodając ubitą śmietanę.
  11. 11. Masę nakładamy równomiernie na drugi blat ciasta.
  12. 12. Oba blaty łączymy masą do środka, przyciskamy lekko tort i wyrównujemy brzegi.
  13. 13. Tort wstawiamy do lodówki.
  14. 14. Po godzinie polewamy go białą polewą.
  15. 15. Kiedy polewa zaschnie, układamy wokoło guziczki z wiśni, a w środek wciskamy orzech bez łupiny.
  16. 16. W środku tortu rysujemy lukrem rozetę.
  17. 17. Wierzch tortu posypujemy posiekanymi pistacjami.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Posiłek: Podwieczorek
Kuchnie świata: kuchnia francuska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 8-12
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: jajka mleko i produkty mleczne orzechy
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
- woda z sodą i octem - DOPISZCIE, że chodzi o OCET JABŁKOWY bo ludziom krzywdę zrobicie! Nie ...
wiecie w czym ja robie oliwy teraz ? ma robota kuchnnego kohersen mycook, odryłem własne oliwy ...
wh0cd641317 citalopram headaches tetracycline capsules rimonabant bentyl abilify
wh0cd436316 buy azithromycin buy colchicine online augmentin tretinoin cream albuterol buy ...
wh0cd422759 atarax syrup proscar no rx
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.918