Tort "Provence" orzechowo-migdałowy

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Białko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Żółtko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Orzech włoski  g  x  kcal = 0 kcal
Orzech pistacjowy  g  x  kcal = 0 kcal
Mielone migdały  g  x   kcal =  kcal
Cukier  g  x  kcal = 0 kcal
Śmietana  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Polewa biała  g  x   kcal =  kcal
Lukier do ciasta  g  x   kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Tort "Provence" orzechowo-migdałowy
  1. 1. Ubijamy na sztywno pianę z białek(20dkg).
  2. 2. Do piany dosypujemy cukier i mieszamy.
  3. 3. Kiedy powstanie gęsta, puszysta masa, mieszamy ze zmielonymi i wysuszonymi migdałami.
  4. 4. Przygotowujemy dwie tortownice wyłożone papierem, wlewamy do nich masę i pieczemy przez 0,5 godziny w piekarniku.
  5. 5. Kiedy masa lekko zżółknie i wyschnie, wyjmujemy ją z piekarnika.
  6. 6. Orzechy włoskie zrumieniamy w rondlu i mielimy.
  7. 7. Zmielone orzechy ucieramy wałkiem.
  8. 8. Masło spieniamy, dodajemy orzechy(20dkg), żółtka i cukier.
  9. 9. Tak przygotowaną masę kładziemy równo na blacie z pierwszej tortownicy.
  10. 10. Obsuszamy orzechy w piekarniku i zdejmujemy z nich skórkę, mielimy i postępujemy tak samo jak z pierwszą masą, dodając ubitą śmietanę.
  11. 11. Masę nakładamy równomiernie na drugi blat ciasta.
  12. 12. Oba blaty łączymy masą do środka, przyciskamy lekko tort i wyrównujemy brzegi.
  13. 13. Tort wstawiamy do lodówki.
  14. 14. Po godzinie polewamy go białą polewą.
  15. 15. Kiedy polewa zaschnie, układamy wokoło guziczki z wiśni, a w środek wciskamy orzech bez łupiny.
  16. 16. W środku tortu rysujemy lukrem rozetę.
  17. 17. Wierzch tortu posypujemy posiekanymi pistacjami.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Posiłek: Podwieczorek
Kuchnie świata: kuchnia francuska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 8-12
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: jajka mleko i produkty mleczne orzechy
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd656628 cafergot Buy Propranolol azithromycin drug
Podpisuje się pod tym! Swoje pierożki to swoje pierożki i nic ich nie pobije! A przynajmniej ...
Acai Berry - Why Is Acai Berry Supplement Therapeutic For You? Is make use of this certified ...
Acai Berry - Why Is Acai Berry Supplement Ideal For You? Is the item certified fair trade? There ...
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.846