Babka jajeczna

Babka jajeczna
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
4.33
3
Średnia 4.33 / 5 (3 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Żółtko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Drożdże  g  x  kcal = 0 kcal
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Cukier  g  x  kcal = 0 kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Wanilia  g  x  kcal =  kcal
Cukier puder  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Babka jajeczna
  1. 1. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do nich cukier.
    Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do nich cukier.
  2. 2. Wstawiamy je do naczynia z gorącą wodą i ubijamy do uzyskania białej masy.
  3. 3. Następnie dodajemy drożdże, wanilię oraz mąkę.
  4. 4. Ubijamy ciasto przez 30 minut, po czym dodajemy sklarowane masło (10dkg) i kontynuujemy ubijanie przez kolejne 30 minut.
  5. 5. Po dokładnym wymieszaniu odstawiamy masę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  6. 6. Następnie ostrożnie przekładamy ciasto do formy wcześniej wysmarowanej tłuszczem i pozostawiamy w ciepłym miejscu, aby ponownie wyrosło.
  7. 7. Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220ºC przez 1 godzinę i 15 minut.
  8. 8. Po wyjęciu z piekarnika babkę posypujemy cukrem pudrem.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Posiłek: Podwieczorek
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 6-8
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Metody przygotowania: Pieczenie
Sezon: Całoroczne,
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd76776 toradol online tetracycline
wh0cd685530 cymbalta ciprofloxacin 500 mg retin-a where can i buy vermox allopurinol medication ...
wh0cd289528 loratadine claritin Order Cheapest Allopurinol Online
wh0cd619714 stromectol nexium triamterene-hctz 37.5-25 mg tb buy tetracycline where to buy ...
wh0cd3301 xalatan periactin amoxicillin 875 yasmin asacol 400 mg abana diclofenac nolvadex
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.508