Babka staroświecka parzona

Babka staroświecka parzona
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
2
1
Średnia 2 / 5 (1 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Cukier  g  x  kcal = 0 kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Żółtko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Białko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Drożdże piekarskie  g  x  kcal = 0 kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Babka staroświecka parzona
  1. 1. Mąkę zaparzamy w gorącym mleku. Ucieramy ją, aby uniknąć powstania grudek.
    Mąkę zaparzamy w gorącym mleku. Ucieramy ją, aby uniknąć powstania grudek.
  2. 2. Następnie dodajemy drożdże i po połączeniu wszystkich składników odstawiamy całość do wyrośnięcia.
  3. 3. Po godzinie dodajemy sól, ubitą pianę z białek i mieszamy.
  4. 4. Wlewamy białą masę z utartych żółtek oraz mąkę z mlekiem, w takiej ilości, aby ciasto miało zwartą konsystencję.
  5. 5. Dodajemy cukier i mieszamy przez 30 minut, dodając w międzyczasie sklarowane masło.
  6. 6. Mieszamy do momentu, aż powstaną pęcherze i ciasto będzie lśniące, po czym odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  7. 7. Następnie nakładamy ciasto do formy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
  8. 8. Gdy ciasto powiększy swoją objętość o połowę, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 200°C na 1 godzinę i 15 minut.
  9. 9. Po upieczeniu wyjmujemy babkę i odstawiamy do przestygnięcia.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Posiłek: Podwieczorek
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 8-12
Czas przygotowania: 1 - 2 godziny
Rodzaj głównego składnika: jajka mąka i produkty zbożowe
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Nutrition is a illustrious possess of having a in the pink lifestyle. You may scarcity to be more ...
wh0cd653757 prednisone lisinopril clindamycin baclofen finasteride without prescription
wh0cd783998 erythromycin benicar hct price allopurinol buy
wh0cd381951 aripiprazole abilify tetracycline buy online buy celexa strattera online vardenafil
wh0cd566556 robaxin pills Celebrex Tabs
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.096