Babka staroświecka parzona

Babka staroświecka parzona
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
2
1
Średnia 2 / 5 (1 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Cukier  g  x  kcal = 0 kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Żółtko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Białko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Drożdże piekarskie  g  x  kcal = 0 kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Babka staroświecka parzona
  1. 1. Mąkę zaparzamy w gorącym mleku. Ucieramy ją, aby uniknąć powstania grudek.
    Mąkę zaparzamy w gorącym mleku. Ucieramy ją, aby uniknąć powstania grudek.
  2. 2. Następnie dodajemy drożdże i po połączeniu wszystkich składników odstawiamy całość do wyrośnięcia.
  3. 3. Po godzinie dodajemy sól, ubitą pianę z białek i mieszamy.
  4. 4. Wlewamy białą masę z utartych żółtek oraz mąkę z mlekiem, w takiej ilości, aby ciasto miało zwartą konsystencję.
  5. 5. Dodajemy cukier i mieszamy przez 30 minut, dodając w międzyczasie sklarowane masło.
  6. 6. Mieszamy do momentu, aż powstaną pęcherze i ciasto będzie lśniące, po czym odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  7. 7. Następnie nakładamy ciasto do formy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
  8. 8. Gdy ciasto powiększy swoją objętość o połowę, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 200°C na 1 godzinę i 15 minut.
  9. 9. Po upieczeniu wyjmujemy babkę i odstawiamy do przestygnięcia.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Posiłek: Podwieczorek
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 8-12
Czas przygotowania: 1 - 2 godziny
Rodzaj głównego składnika: jajka mąka i produkty zbożowe
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd653756 indocin albuterol price albuterol
wh0cd694562 robaxin drug buy colchicine online eurax sildenafil inderal 40mg 80mg buy yasmin ...
wh0cd750036 advair buy nolvadex more helpful hints valtrex pct nolvadex amoxicillin
- woda z sodą i octem - DOPISZCIE, że chodzi o OCET JABŁKOWY bo ludziom krzywdę zrobicie! Nie ...
wiecie w czym ja robie oliwy teraz ? ma robota kuchnnego kohersen mycook, odryłem własne oliwy ...
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.614