Babka wiejska

Babka wiejska
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Drożdże piekarskie  g  x  kcal = 0 kcal
Żółtko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Cukier  g  x  kcal = 0 kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Skórka z cytryny  g  x  kcal =  kcal
Migdał gorzki  g  x  kcal = 0 kcal
Wanilia  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Cukier puder  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Babka wiejska
  1. 1. Żółtka ucieramy z cukrem na gładką masę i wlewamy ją do mąki przesianej do miski.
    Żółtka ucieramy z cukrem na gładką masę i wlewamy ją do mąki przesianej do miski.
  2. 2. Rozrabiamy drożdże w ciepłym mleku i odstawiamy je do wyrośnięcia.
  3. 3. Następnie rozczyn, sól, wanilię, skórkę z cytryny, sparzone i drobno pokrojone migdały dodajemy do masy.
  4. 4. Wszystkie składniki mieszamy, a następnie wlewamy rozpuszczone masło (750g).
  5. 5. Wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie lśniące.
  6. 6. Masę odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiła swoją objętość, po czym wlewamy do wysmarowanej masłem formy i pozostawiamy na kilka minut.
  7. 7. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez godzinę.
  8. 8. Gotową babkę posypujemy cukrem pudrem.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Posiłek: Podwieczorek
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: powyżej 12
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd635945 terramycin prandin propecia
wh0cd289526 plendil retin a valtrex
wh0cd415527 seroquel cephalexin probenecid colchicine ventolin
Sernix ~ Gość
wh0cd19530 amoxil 875 mg for more info diclofenac asacol citalopram for anxiety and stress ...
wh0cd664572 buy tadacip
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.605