Babka wiejska

Babka wiejska
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Drożdże piekarskie  g  x  kcal = 0 kcal
Żółtko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Cukier  g  x  kcal = 0 kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Skórka z cytryny  g  x  kcal =  kcal
Migdał gorzki  g  x  kcal = 0 kcal
Wanilia  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Cukier puder  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Babka wiejska
  1. 1. Żółtka ucieramy z cukrem na gładką masę i wlewamy ją do mąki przesianej do miski.
    Żółtka ucieramy z cukrem na gładką masę i wlewamy ją do mąki przesianej do miski.
  2. 2. Rozrabiamy drożdże w ciepłym mleku i odstawiamy je do wyrośnięcia.
  3. 3. Następnie rozczyn, sól, wanilię, skórkę z cytryny, sparzone i drobno pokrojone migdały dodajemy do masy.
  4. 4. Wszystkie składniki mieszamy, a następnie wlewamy rozpuszczone masło (750g).
  5. 5. Wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie lśniące.
  6. 6. Masę odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiła swoją objętość, po czym wlewamy do wysmarowanej masłem formy i pozostawiamy na kilka minut.
  7. 7. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez godzinę.
  8. 8. Gotową babkę posypujemy cukrem pudrem.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Posiłek: Podwieczorek
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: powyżej 12
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd240401 continue suhagra
wh0cd240387 buy celebrex ampicillin ONLINE KAMAGRA
wh0cd119227 rimonabant zithromax no prescription lasix ampicillin
wh0cd684351 buy azithromycin online
wh0cd186027 synthroid 50mcg motilium otc eurax elocon buy amitriptyline
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.295