Babka cytrusowa

Babka cytrusowa
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3.67
3
Średnia 3.67 / 5 (3 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Drożdże piekarskie  g  x  kcal = 0 kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Żółtko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Cukier  g  x  kcal = 0 kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Białko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Rodzynki  g  x  kcal = 0 kcal
Skórka z cytryny  g  x  kcal =  kcal
Skórka z pomarańczy  g  x  kcal = 0 kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Babka cytrusowa
  1. 1. Drożdże kruszymy do garnka i zalewamy je 4 łyżkami mleka, łyżką mąki i łyżeczką cukru.
    Drożdże kruszymy do garnka i zalewamy je 4 łyżkami mleka, łyżką mąki i łyżeczką cukru.
  2. 2. Do miski przesiewamy 25dkg mąki i rozprowadzamy pozostałą ilością ciepłego mleka, po czym łączymy z drożdżami.
  3. 3. Masę odstawiamy w ciepłe miejsce, aby rozczyn wyrósł.
  4. 4. W tym samym czasie ubijamy żółtka z cukrem na gładką masę, po czym wlewamy je do rozczynu.
  5. 5. Stopniowo dodajemy resztę mąki, skórkę pomarańczową i cytrynową, ubitą wcześniej pianę z białek i sól.
  6. 6. Wszystkie składniki mieszamy, aż wszystko się dokładnie połączy.
  7. 7. Dodajemy sklarowane masło i rodzynki, które najpierw myjemy i suszymy.
  8. 8. Po połączeniu wszystkich składników ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż wyrośnie.
  9. 9. Następnie przekładamy je do formy i odstawiamy na kilka minut.
  10. 10. Babkę pieczemy piekarniku w temperaturze 180°C przez 1 godzinę i 15 minut.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Posiłek: Podwieczorek
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 8-12
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Metody przygotowania: Pieczenie
Sezon: Całoroczne,
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd266374 Trazodone
O wieprzowinie ~ Gość
wh0cd508011 sinequan tricor lipitor
wh0cd700395 cheap kamagra
wh0cd614281 Arimidex Online
>Picie kawy powoduje palpitacje serca i zwiększa tętno. Może tak >się zdarzyć - ale tylko ...
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.225