Babka cytrusowa

Babka cytrusowa
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3.67
3
Średnia 3.67 / 5 (3 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Drożdże piekarskie  g  x  kcal = 0 kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Żółtko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Cukier  g  x  kcal = 0 kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Białko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Rodzynki  g  x  kcal = 0 kcal
Skórka z cytryny  g  x  kcal =  kcal
Skórka z pomarańczy  g  x  kcal = 0 kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Babka cytrusowa
  1. 1. Drożdże kruszymy do garnka i zalewamy je 4 łyżkami mleka, łyżką mąki i łyżeczką cukru.
    Drożdże kruszymy do garnka i zalewamy je 4 łyżkami mleka, łyżką mąki i łyżeczką cukru.
  2. 2. Do miski przesiewamy 25dkg mąki i rozprowadzamy pozostałą ilością ciepłego mleka, po czym łączymy z drożdżami.
  3. 3. Masę odstawiamy w ciepłe miejsce, aby rozczyn wyrósł.
  4. 4. W tym samym czasie ubijamy żółtka z cukrem na gładką masę, po czym wlewamy je do rozczynu.
  5. 5. Stopniowo dodajemy resztę mąki, skórkę pomarańczową i cytrynową, ubitą wcześniej pianę z białek i sól.
  6. 6. Wszystkie składniki mieszamy, aż wszystko się dokładnie połączy.
  7. 7. Dodajemy sklarowane masło i rodzynki, które najpierw myjemy i suszymy.
  8. 8. Po połączeniu wszystkich składników ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż wyrośnie.
  9. 9. Następnie przekładamy je do formy i odstawiamy na kilka minut.
  10. 10. Babkę pieczemy piekarniku w temperaturze 180°C przez 1 godzinę i 15 minut.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Posiłek: Podwieczorek
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 8-12
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Metody przygotowania: Pieczenie
Sezon: Całoroczne,
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd460372 fluconazole 150mg Nolvadex clomid pills
wh0cd680813 flomax azulfidine procardia for preterm labor apcalis symmetrel
wh0cd950788 tretinoin rimonabant clonidine .3 mg
wh0cd40480 more helpful hints lasix online buy celexa Order Vermox advair diskus
wh0cd635945 terramycin prandin propecia
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.542