Kaczka pieczona w pomarańczach

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Kaczka  g  x  kcal =  kcal
Pomarańcza  g  x  kcal =  kcal
Wino Białe Wytrawne  g  x  kcal =  kcal
Bulion drobiowy  g  x   kcal =  kcal
Cebula biała  g  x  kcal =  kcal
Marchew  g  x  kcal =  kcal
Seler korzeniowy  g  x  kcal =  kcal
Mąka ziemniaczana  g  x  kcal =  kcal
Ocet winny biały  g  x  kcal =  kcal
Cukier  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Pieprz mielony  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Kaczka pieczona w pomarańczach
  1. 1. Dokładnie myjemy kaczkę, a następnie osuszamy ją.
  2. 2. Odcinamy widoczny tłuszcz.
  3. 3. Nacieramy ją z zewnątrz i wewnątrz solą oraz pieprzem. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  4. 4. Rozgrzewamy piekarnik do około 170°C.
  5. 5. Przekładamy kaczkę do brytfanny, wlewamy pół szklanki bulionu drobiowego, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika. Stopniowo zwiększamy temperaturę do około 230°C.
  6. 6. Pieczemy kaczkę przez 60 minut. Co kilka, kilkanaście minut polewamy ją sosem spod pieczeni.
  7. 7. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
  8. 8. Dokładnie szorujemy pomarańcze. Dwie z nich kroimy w poprzek i wyciskamy z nich sok, a jedną kroimy w plastry.
  9. 9. Wyjmujemy z piekarnika brytfannę z kaczką, ale nie wyłączamy go. Wlewamy pozostały bulion, wino i sok z pomarańczy.
  10. 10. Dodajemy warzywa, kaczkę obkładamy plastrami pomarańczy.
  11. 11. Ponownie wstawiamy brytfannę do piekarnika i pieczemy przez kolejne 40 minut.
  12. 12. Pozostałe pomarańcze cienko obieramy.
  13. 13. Skórkę drobno kroimy i zalewamy wrzątkiem, a następnie odcedzamy.
  14. 14. Miąższ pomarańczy dzielimy na kawałki, kroimy je na mniejsze części i podsmażamy na maśle.
  15. 15. Cukier podgrzewamy na suchej patelni tak, aby powstał karmel.
  16. 16. Odlewamy pół szklanki sosu spod pieczeni. Dodajemy do niego karmel, mąkę ziemniaczaną i ocet. Dokładnie mieszamy.
  17. 17. Wyjmujemy kaczkę z brytfanny.
  18. 18. Sos spod pieczeni przecedzamy przez sito, łączymy z odlanym wcześniej sosem z dodatkami, doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy do garnka i zagotowujemy.
  19. 19. Upieczoną kaczkę obkładamy kawałkami pomarańczy. Sos podajemy w sosjerce.
Klasyfikacja przepisu:
Posiłek: Obiad
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 3-4
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: drób
Metody przygotowania: Pieczenie
Szczególne okazje: Obiad niedzielny,
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Nutrition is a illustrious possess of having a in the pink lifestyle. You may scarcity to be more ...
wh0cd653757 prednisone lisinopril clindamycin baclofen finasteride without prescription
wh0cd783998 erythromycin benicar hct price allopurinol buy
wh0cd381951 aripiprazole abilify tetracycline buy online buy celexa strattera online vardenafil
wh0cd566556 robaxin pills Celebrex Tabs
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.861