Kaczka pieczona w pomarańczach

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Kaczka  g  x  kcal =  kcal
Pomarańcza  g  x  kcal =  kcal
Wino Białe Wytrawne  g  x  kcal =  kcal
Bulion drobiowy  g  x   kcal =  kcal
Cebula biała  g  x  kcal =  kcal
Marchew  g  x  kcal =  kcal
Seler korzeniowy  g  x  kcal =  kcal
Mąka ziemniaczana  g  x  kcal =  kcal
Ocet winny biały  g  x  kcal =  kcal
Cukier  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Pieprz mielony  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Kaczka pieczona w pomarańczach
  1. 1. Dokładnie myjemy kaczkę, a następnie osuszamy ją.
  2. 2. Odcinamy widoczny tłuszcz.
  3. 3. Nacieramy ją z zewnątrz i wewnątrz solą oraz pieprzem. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  4. 4. Rozgrzewamy piekarnik do około 170°C.
  5. 5. Przekładamy kaczkę do brytfanny, wlewamy pół szklanki bulionu drobiowego, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika. Stopniowo zwiększamy temperaturę do około 230°C.
  6. 6. Pieczemy kaczkę przez 60 minut. Co kilka, kilkanaście minut polewamy ją sosem spod pieczeni.
  7. 7. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
  8. 8. Dokładnie szorujemy pomarańcze. Dwie z nich kroimy w poprzek i wyciskamy z nich sok, a jedną kroimy w plastry.
  9. 9. Wyjmujemy z piekarnika brytfannę z kaczką, ale nie wyłączamy go. Wlewamy pozostały bulion, wino i sok z pomarańczy.
  10. 10. Dodajemy warzywa, kaczkę obkładamy plastrami pomarańczy.
  11. 11. Ponownie wstawiamy brytfannę do piekarnika i pieczemy przez kolejne 40 minut.
  12. 12. Pozostałe pomarańcze cienko obieramy.
  13. 13. Skórkę drobno kroimy i zalewamy wrzątkiem, a następnie odcedzamy.
  14. 14. Miąższ pomarańczy dzielimy na kawałki, kroimy je na mniejsze części i podsmażamy na maśle.
  15. 15. Cukier podgrzewamy na suchej patelni tak, aby powstał karmel.
  16. 16. Odlewamy pół szklanki sosu spod pieczeni. Dodajemy do niego karmel, mąkę ziemniaczaną i ocet. Dokładnie mieszamy.
  17. 17. Wyjmujemy kaczkę z brytfanny.
  18. 18. Sos spod pieczeni przecedzamy przez sito, łączymy z odlanym wcześniej sosem z dodatkami, doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy do garnka i zagotowujemy.
  19. 19. Upieczoną kaczkę obkładamy kawałkami pomarańczy. Sos podajemy w sosjerce.
Klasyfikacja przepisu:
Posiłek: Obiad
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 3-4
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: drób
Metody przygotowania: Pieczenie
Szczególne okazje: Obiad niedzielny,
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd656628 cafergot Buy Propranolol azithromycin drug
Podpisuje się pod tym! Swoje pierożki to swoje pierożki i nic ich nie pobije! A przynajmniej ...
Acai Berry - Why Is Acai Berry Supplement Therapeutic For You? Is make use of this certified ...
Acai Berry - Why Is Acai Berry Supplement Ideal For You? Is the item certified fair trade? There ...
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.772