Babka szafranowa

Babka szafranowa
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Cukier  g  x  kcal = 0 kcal
Cytryna  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Szafran  g  x  kcal =  kcal
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Polewa czekoladowa  g  x   kcal =  kcal
Żółtko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Białko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Drożdże piekarskie  g  x  kcal = 0 kcal
Rodzynki sułtańskie  g  x  kcal = 0 kcal
Spirytus Rektyfikowany  g  x  kcal =  kcal
Skórka z pomarańczy  g  x  kcal = 0 kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Babka szafranowa
  1. 1. Mieszamy 250g mąki z mlekiem i drożdżami, po czym odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
    Mieszamy 250g mąki z mlekiem i drożdżami, po czym odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
  2. 2. Gdy rozczyn lekko wyrośnie, wlewamy ubite z cukrem żółtka i białka.
  3. 3. Dodajemy skórkę z cytryny oraz namoczony w spirytusie przez 2-3 godziny i odcedzony przez sitko szafran.
  4. 4. Wszystko dokładnie mieszamy z rozczynem, dodajemy resztę mąki i ły­żeczkę soli.
  5. 5. Wyrabiamy ciasto, po czym dodajemy rozpuszczone masło (10g zostawiamy do wysmarowania formy), przebrane rodzynki i pokrojoną w piórka skórkę pomarań­czową.
  6. 6. Wszystkie składniki łączymy i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia.
  7. 7. Na­stępnie przekładamy masę do wysmarowanej masłem formy.
  8. 8. Gdy ciasto wyrośnie i wypełni formę, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180°C na godzinę.
  9. 9. 9.Gotową babkę dekorujemy polewą czekoladową.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Posiłek: Podwieczorek
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 8-12
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd164509 i found it zovirax tadalis sx
wh0cd566559 furosemide triamterene hctz 75 50 mg celebrex ampicillian tetracycline pills ...
wh0cd825918 Amitriptyline 10 Mg furosemide 20 mg tab
wh0cd577871 bentyl pills buy anafranil online anafranil buy allopurinol avodart baclofen
wh0cd717195 trazodone tablets Buy Propecia
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.985