Babka szafranowa

Babka szafranowa
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Cukier  g  x  kcal = 0 kcal
Cytryna  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Szafran  g  x  kcal =  kcal
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Polewa czekoladowa  g  x   kcal =  kcal
Żółtko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Białko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Drożdże piekarskie  g  x  kcal = 0 kcal
Rodzynki sułtańskie  g  x  kcal = 0 kcal
Spirytus Rektyfikowany  g  x  kcal =  kcal
Skórka z pomarańczy  g  x  kcal = 0 kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Babka szafranowa
  1. 1. Mieszamy 250g mąki z mlekiem i drożdżami, po czym odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
    Mieszamy 250g mąki z mlekiem i drożdżami, po czym odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
  2. 2. Gdy rozczyn lekko wyrośnie, wlewamy ubite z cukrem żółtka i białka.
  3. 3. Dodajemy skórkę z cytryny oraz namoczony w spirytusie przez 2-3 godziny i odcedzony przez sitko szafran.
  4. 4. Wszystko dokładnie mieszamy z rozczynem, dodajemy resztę mąki i ły­żeczkę soli.
  5. 5. Wyrabiamy ciasto, po czym dodajemy rozpuszczone masło (10g zostawiamy do wysmarowania formy), przebrane rodzynki i pokrojoną w piórka skórkę pomarań­czową.
  6. 6. Wszystkie składniki łączymy i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia.
  7. 7. Na­stępnie przekładamy masę do wysmarowanej masłem formy.
  8. 8. Gdy ciasto wyrośnie i wypełni formę, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180°C na godzinę.
  9. 9. 9.Gotową babkę dekorujemy polewą czekoladową.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Posiłek: Podwieczorek
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 8-12
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Acai Berry - Why Is Acai Berry Supplement Therapeutic For You? Is make use of this certified ...
Acai Berry - Why Is Acai Berry Supplement Ideal For You? Is the item certified fair trade? There ...
wh0cd599071 buy ventolin trazodone cost Propecia
wh0cd136842 augmentin amoxil cheap avana
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.639