Babka korzenna

Babka korzenna
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Cukier  g  x  kcal = 0 kcal
Mąka pszenna typ 2000 (razowa)  g  x  kcal = 0 kcal
Przyprawy korzenne  g  x  kcal =  kcal
Szafran  g  x  kcal =  kcal
Spirytus Rektyfikowany  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal =  kcal
Bułka tarta  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Babka korzenna
  1. 1. Ubijamy trzepaczką cukier z żółt­kami, dodając jednocześnie przyprawę korzenną (cy­namon, goździki, kwiat muszkatołowy, kardamon).
    Ubijamy trzepaczką cukier z żółt­kami, dodając jednocześnie przyprawę korzenną (cy­namon, goździki,  kwiat muszkatołowy, kardamon).
  2. 2. Gdy żółtka staną się białe, dodajemy do nich szafran, namoczony uprzednio w spirytusie.
  3. 3. Gotową masę mieszamy z wcześniej ubitą pianą z białek.
  4. 4. Następnie dodajemy do całości przesianą mąkę.
  5. 5. Wykładamy uzyskaną masę do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy.
  6. 6. W środku robimy lej i tak pieczemy przez go­dzinę w temperaturze 200ºC.
  7. 7. Po wyjęciu i ostudzeniu babki możemy ją udekorować lukrem.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Posiłek: Podwieczorek
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 6-8
Czas przygotowania: 1 - 2 godziny
Rodzaj głównego składnika: jajka mąka i produkty zbożowe
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd337793 Erythromycin AmEx Inderal With No Prescription
wh0cd392153 bupropion buy arimidex tadalafil buy prednisone buy yasmin online azithromycin
wh0cd729634 price of doxycycline 100mg
wh0cd392153 tadacip
wh0cd337793 propranolol buy atenolol augmentin tadacip buy celebrex tetracycline doxycycline
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.947