Babka korzenna

Babka korzenna
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Cukier  g  x  kcal = 0 kcal
Mąka pszenna typ 2000 (razowa)  g  x  kcal = 0 kcal
Przyprawy korzenne  g  x  kcal =  kcal
Szafran  g  x  kcal =  kcal
Spirytus Rektyfikowany  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal =  kcal
Bułka tarta  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Babka korzenna
  1. 1. Ubijamy trzepaczką cukier z żółt­kami, dodając jednocześnie przyprawę korzenną (cy­namon, goździki, kwiat muszkatołowy, kardamon).
    Ubijamy trzepaczką cukier z żółt­kami, dodając jednocześnie przyprawę korzenną (cy­namon, goździki,  kwiat muszkatołowy, kardamon).
  2. 2. Gdy żółtka staną się białe, dodajemy do nich szafran, namoczony uprzednio w spirytusie.
  3. 3. Gotową masę mieszamy z wcześniej ubitą pianą z białek.
  4. 4. Następnie dodajemy do całości przesianą mąkę.
  5. 5. Wykładamy uzyskaną masę do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy.
  6. 6. W środku robimy lej i tak pieczemy przez go­dzinę w temperaturze 200ºC.
  7. 7. Po wyjęciu i ostudzeniu babki możemy ją udekorować lukrem.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Posiłek: Podwieczorek
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 6-8
Czas przygotowania: 1 - 2 godziny
Rodzaj głównego składnika: jajka mąka i produkty zbożowe
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd266374 Trazodone
O wieprzowinie ~ Gość
wh0cd508011 sinequan tricor lipitor
wh0cd700395 cheap kamagra
wh0cd614281 Arimidex Online
>Picie kawy powoduje palpitacje serca i zwiększa tętno. Może tak >się zdarzyć - ale tylko ...
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:4.44