Pascha wielkanocna

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Cukier  g  x  kcal = 0 kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Żółtko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Białko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Drożdże piekarskie  g  x  kcal = 0 kcal
Rodzynki sułtańskie  g  x  kcal = 0 kcal
Spirytus Rektyfikowany  g  x  kcal =  kcal
Kwiat muszkatołowy  g  x  kcal =  kcal
Skórka z cytryny  g  x  kcal =  kcal
Cykata staropolska  g  x   kcal =  kcal
Przyprawy korzenne  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Szafran  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Pascha wielkanocna
  1. 1. Przygotowujemy rozczyn z 0,5 kg mąki, litra mleka i drożdży. Zostawiamy do wyrośnięcia.
  2. 2. Po wyrośnięciu dodajemy resztę mąki, ubite z cukrem białka i żółtka, sól, przyprawy korzenne i szafran.
  3. 3. Moczymy przez noc w spirytusie i przecedzony przez sitko.
  4. 4. Wszystkie składniki łączymy, po czym wlewamy ciepłe masło i mieszamy aż złączy się z ciastem.
  5. 5. Dodajemy rodzynki i poszatkowaną cykatę. Mieszamy je z ciastem i pozostawimy, żeby urosło.
  6. 6. Po upływie 2-3 godzin, gdy ciasto dwukrotnie zwiększy objętość, wyrabiamy paschę.
  7. 7. Wkładamy ją do formy i odstawiamy. Kiedy wyrośnie, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez godzinę.
  8. 8. Kiedy się zarumieni w piekarniku, przykrywamy pa­pierem, aby się nie przypaliła.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 6-8
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd240387 allopurinol tetracycline celebrex 200 mg proscar desyrel 50 mg
wh0cd337793 fluoxetine10mg cipro benicar diclofenac furosemide furosemide 20 mg tab trazodone
wh0cd708121 lasix without prescriptions allopurinol zithromax go here synthroid where to buy ...
wh0cd294750 Adalat Tablets inderal propranolol
wh0cd871195 buy robaxin online buy proscar clomid buy celexa
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.612