Pascha wielkanocna

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Cukier  g  x  kcal = 0 kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Żółtko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Białko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Drożdże piekarskie  g  x  kcal = 0 kcal
Rodzynki sułtańskie  g  x  kcal = 0 kcal
Spirytus Rektyfikowany  g  x  kcal =  kcal
Kwiat muszkatołowy  g  x  kcal =  kcal
Skórka z cytryny  g  x  kcal =  kcal
Cykata staropolska  g  x   kcal =  kcal
Przyprawy korzenne  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Szafran  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Pascha wielkanocna
  1. 1. Przygotowujemy rozczyn z 0,5 kg mąki, litra mleka i drożdży. Zostawiamy do wyrośnięcia.
  2. 2. Po wyrośnięciu dodajemy resztę mąki, ubite z cukrem białka i żółtka, sól, przyprawy korzenne i szafran.
  3. 3. Moczymy przez noc w spirytusie i przecedzony przez sitko.
  4. 4. Wszystkie składniki łączymy, po czym wlewamy ciepłe masło i mieszamy aż złączy się z ciastem.
  5. 5. Dodajemy rodzynki i poszatkowaną cykatę. Mieszamy je z ciastem i pozostawimy, żeby urosło.
  6. 6. Po upływie 2-3 godzin, gdy ciasto dwukrotnie zwiększy objętość, wyrabiamy paschę.
  7. 7. Wkładamy ją do formy i odstawiamy. Kiedy wyrośnie, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez godzinę.
  8. 8. Kiedy się zarumieni w piekarniku, przykrywamy pa­pierem, aby się nie przypaliła.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 6-8
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
- woda z sodą i octem - DOPISZCIE, że chodzi o OCET JABŁKOWY bo ludziom krzywdę zrobicie! Nie ...
wiecie w czym ja robie oliwy teraz ? ma robota kuchnnego kohersen mycook, odryłem własne oliwy ...
wh0cd641317 citalopram headaches tetracycline capsules rimonabant bentyl abilify
wh0cd436316 buy azithromycin buy colchicine online augmentin tretinoin cream albuterol buy ...
wh0cd422759 atarax syrup proscar no rx
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.56