Pascha wielkanocna

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Cukier  g  x  kcal = 0 kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Żółtko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Białko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Drożdże piekarskie  g  x  kcal = 0 kcal
Rodzynki sułtańskie  g  x  kcal = 0 kcal
Spirytus Rektyfikowany  g  x  kcal =  kcal
Kwiat muszkatołowy  g  x  kcal =  kcal
Skórka z cytryny  g  x  kcal =  kcal
Cykata staropolska  g  x   kcal =  kcal
Przyprawy korzenne  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Szafran  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Pascha wielkanocna
  1. 1. Przygotowujemy rozczyn z 0,5 kg mąki, litra mleka i drożdży. Zostawiamy do wyrośnięcia.
  2. 2. Po wyrośnięciu dodajemy resztę mąki, ubite z cukrem białka i żółtka, sól, przyprawy korzenne i szafran.
  3. 3. Moczymy przez noc w spirytusie i przecedzony przez sitko.
  4. 4. Wszystkie składniki łączymy, po czym wlewamy ciepłe masło i mieszamy aż złączy się z ciastem.
  5. 5. Dodajemy rodzynki i poszatkowaną cykatę. Mieszamy je z ciastem i pozostawimy, żeby urosło.
  6. 6. Po upływie 2-3 godzin, gdy ciasto dwukrotnie zwiększy objętość, wyrabiamy paschę.
  7. 7. Wkładamy ją do formy i odstawiamy. Kiedy wyrośnie, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez godzinę.
  8. 8. Kiedy się zarumieni w piekarniku, przykrywamy pa­pierem, aby się nie przypaliła.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 6-8
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd293366 buy toradol Propranolol
wh0cd117816 order zoloft
wh0cd660741 metformin 850 mg buy elocon ointment
wh0cd366835 motrin 800 Lasix No Prescription
wh0cd293359 lipitor online LISINOPRIL 5 MG cheap prednisone online
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.795