Krem karmelowy

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Żółtko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Cukier  g  x  kcal = 0 kcal
Śmietana  g  x  kcal =  kcal
Śmietana kremowa  g  x  kcal =  kcal
Żelatyna E441  g  x  kcal = 0 kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Krem karmelowy
  1. 1. Żółtka ubijamy z 12 dkg cukru, aż masa zbieleje. Mieszamy ją z 250 ml zwykłej śmie­tany.
  2. 2. Żółtka gotujemy i mieszamy do momentu, aż się zetną i masa będzie miała konsystencję sosu.
  3. 3. Oddzielnie w garnku wsypujemy cukier (12dkg) i mieszamy metalową łyżką. Gdy nabierze złota­wego koloru, wlewamy 250 ml zwykłej śmietany.
  4. 4. Wszystko razem gotujemy, wkładamy (namoczoną w zimnej wodzie) żelatynę.
  5. 5. Gdy się rozpuści mieszamy ją z żółtkami. Pozostawiamy do ostygnięcia.
  6. 6. Ubijamy kremową śmietankę na sztywną pianę, mieszamy z ostudzonymi żółtkami.
  7. 7. Całość wkładamy do odpowiedniej formy.
  8. 8. Pozostawiamy w chłodnym miejscu.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Posiłek: Podwieczorek
Kuchnie świata: kuchnia polska
Stopień trudności: Łatwe
Ilość osób: 6-8
Czas przygotowania: 1 - 2 godziny
Rodzaj głównego składnika: jajka mleko i produkty mleczne
Metody przygotowania: Gotowanie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd35759 cephalexin 500 buy bentyl nexium prescription
wh0cd974696 buy elimite online clomid albuterol hfa inhaler sildenafil buy proscar online buy ...
wh0cd505223 HCTZ buy cymbalta erythromycin
wh0cd385461 exelon luvox hoodia max plus alesse sinemet
wh0cd182709 seroquel citalopram sildenafil misoprostol online buy innopran elocon
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.204