Tort nugatowy

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Orzech włoski  g  x  kcal = 0 kcal
Cukier  g  x  kcal = 0 kcal
Miód  g  x  kcal =  kcal
Woda  g  x  kcal =  kcal
Andruty  g  x   kcal =  kcal
Białko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Lukier do ciasta  g  x   kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Tort nugatowy
  1. 1. Cukier rozdrabniamy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą, gotujemy do momentu uzyskania karmelu.
  2. 2. Wlewamy miód i gotujemy aż się zarumieni.
  3. 3. Powoli dodajemy do miodu ubitą pianę z białek.
  4. 4. Mieszamy aż masa zacznie odstawać od dna.
  5. 5. Sprawdzamy, czy masa jest gotowa, bierzemy próbkę w dwa palce i zanurzamy w zimnej wodzie.
  6. 6. Jeżeli masa tężeje, dodajemy do niej drobno pokrojone lub zmielone orzechy, mieszamy.
  7. 7. Masę nakładamy równo na andrut.
  8. 8. Przekładamy drugim andrutem, przyciskamy i wyrównujemy boki.
  9. 9. Na drugi dzień, gdy masa stężeje lukrujemy wierzch tortu i przybieramy orze­chami.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Posiłek: Podwieczorek
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 8-12
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: jajka mąka i produkty zbożowe orzechy
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd398980 tamoxifen price diclofenac celebrex proscar
wh0cd266374 Trazodone
O wieprzowinie ~ Gość
wh0cd508011 sinequan tricor lipitor
wh0cd700395 cheap kamagra
wh0cd614281 Arimidex Online
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.664