Ciasto z masą orzechową

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Orzech włoski  g  x  kcal = 0 kcal
Cukier  g  x  kcal = 0 kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Masło  g  x  kcal =  kcal
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Miód  g  x  kcal =  kcal
Śmietana  g  x  kcal = 0 kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Cukier puder  g  x  kcal =  kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Żółtko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Skórka z cytryny  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Ciasto z masą orzechową
  1. 1. Ucieramy masło z połową ilości cukru na puszystą masę, po czym dodajemy skórkę z cytryny, 1 żółtko, 1 jajo i całość dokładnie mieszamy.
  2. 2. Powoli, małymi porcjami dodajemy mąkę, ciągle ucierając.
  3. 3. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
  4. 4. Pozostały cukier podgrzewamy na małym ogniu, aż skarmelizuje, a następnie dodajemy śmietanę oraz miód i zagotowujemy.
  5. 5. Ciągle mieszając, dodajemy posiekane orzechy.
  6. 6. Ciasto dzielimy na 3 równe części.
  7. 7. Pierwszą część wałkujemy, przekładamy do wysmarowanej masłem tortownicy, a na niej kładziemy przestudzoną masę orzechową.
  8. 8. Drugą część wałkujemy i przykrywamy nią masę orzechową.
  9. 9. Trzecią część ciasta również wałkujemy, kroimy w paski szerokości 1,5 cm i układamy na wierzchu ciasta, tak aby utworzyć kratki.
  10. 10. Pozostałe żółtko mieszamy z mlekiem i smarujemy nimi ciasto.
  11. 11. Gotowe wstawiamy do nagrzanego do 170ºC piekarnika i pieczemy przez 45 minut.
  12. 12. Po upieczeniu ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Klasyfikacja przepisu:
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd656628 cafergot Buy Propranolol azithromycin drug
Podpisuje się pod tym! Swoje pierożki to swoje pierożki i nic ich nie pobije! A przynajmniej ...
Acai Berry - Why Is Acai Berry Supplement Therapeutic For You? Is make use of this certified ...
Acai Berry - Why Is Acai Berry Supplement Ideal For You? Is the item certified fair trade? There ...
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.508