Ciasto śliwkowe

Ciasto śliwkowe
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
4
2
Średnia 4 / 5 (2 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Cukier  g  x  kcal = 0 kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Śliwka  g  x  kcal = 0 kcal
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Mąka ziemniaczana  g  x  kcal = 0 kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Cynamon  g  x  kcal =  kcal
Olej rzepakowy  g  x  kcal =  kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Cukier waniliowy  g  x  kcal =  kcal
Skórka z cytryny  g  x  kcal =  kcal
Sok śliwkowy  g  x   kcal =  kcal
Budyń mleczny waniliowy  g  x   kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Ciasto śliwkowe
  1. 1. Do 25 dkg przesianej mąki dodajemy połowę masła, 8 dkg cukru, cukier waniliowy, jajo i startą skórkę cytrynową.
    Do 25 dkg przesianej mąki dodajemy połowę masła, 8 dkg cukru, cukier waniliowy, jajo i startą skórkę cytrynową.
  2. 2. Wyrabiamy ciasto, po czym przykrywamy je i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
  3. 3. Pozostałą część masła topimy, a następnie studzimy.
  4. 4. Dodajemy do niego resztę mąki, 8 dkg cukru, cynamon oraz sól i wszystko mieszamy na kruszonkę.
  5. 5. Dokładnie umyte śliwki dzielimy na połówki i usuwamy z nich pestki.
  6. 6. Gotujemy sok śliwkowy z pozostałą ilością cukru, dodajemy śliwki i dusimy całość przez 5 minut.
  7. 7. W osobnym garnku gotujemy budyń na mleku, dodajemy do niego mąkę ziemniaczaną i odrobinę wody.
  8. 8. Wlewamy budyń do śliwek, dokładnie mieszamy, gotujemy przez chwilę, po czym odstawiamy do wystygnięcia.
  9. 9. Ciasto wałkujemy na krążek o średnicy 30 cm i przekładamy do natłuszczonej tortownicy, ciastem wykładamy również boki tortownicy.
  10. 10. Nakłuwamy ciasto widelcem, następnie nakładamy masę śliwkową. Wierzch posypujemy kruszonką.
  11. 11. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175°C przez 75 minut.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Posiłek: Podwieczorek
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 8-12
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd35759 cephalexin 500 buy bentyl nexium prescription
wh0cd974696 buy elimite online clomid albuterol hfa inhaler sildenafil buy proscar online buy ...
wh0cd505223 HCTZ buy cymbalta erythromycin
wh0cd385461 exelon luvox hoodia max plus alesse sinemet
wh0cd182709 seroquel citalopram sildenafil misoprostol online buy innopran elocon
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.592