Ciasto śliwkowe

Ciasto śliwkowe
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
4
2
Średnia 4 / 5 (2 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Cukier  g  x  kcal = 0 kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Śliwka  g  x  kcal = 0 kcal
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Mąka ziemniaczana  g  x  kcal = 0 kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Cynamon  g  x  kcal =  kcal
Olej rzepakowy  g  x  kcal =  kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Cukier waniliowy  g  x  kcal =  kcal
Skórka z cytryny  g  x  kcal =  kcal
Sok śliwkowy  g  x   kcal =  kcal
Budyń mleczny waniliowy  g  x   kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Ciasto śliwkowe
  1. 1. Do 25 dkg przesianej mąki dodajemy połowę masła, 8 dkg cukru, cukier waniliowy, jajo i startą skórkę cytrynową.
    Do 25 dkg przesianej mąki dodajemy połowę masła, 8 dkg cukru, cukier waniliowy, jajo i startą skórkę cytrynową.
  2. 2. Wyrabiamy ciasto, po czym przykrywamy je i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
  3. 3. Pozostałą część masła topimy, a następnie studzimy.
  4. 4. Dodajemy do niego resztę mąki, 8 dkg cukru, cynamon oraz sól i wszystko mieszamy na kruszonkę.
  5. 5. Dokładnie umyte śliwki dzielimy na połówki i usuwamy z nich pestki.
  6. 6. Gotujemy sok śliwkowy z pozostałą ilością cukru, dodajemy śliwki i dusimy całość przez 5 minut.
  7. 7. W osobnym garnku gotujemy budyń na mleku, dodajemy do niego mąkę ziemniaczaną i odrobinę wody.
  8. 8. Wlewamy budyń do śliwek, dokładnie mieszamy, gotujemy przez chwilę, po czym odstawiamy do wystygnięcia.
  9. 9. Ciasto wałkujemy na krążek o średnicy 30 cm i przekładamy do natłuszczonej tortownicy, ciastem wykładamy również boki tortownicy.
  10. 10. Nakłuwamy ciasto widelcem, następnie nakładamy masę śliwkową. Wierzch posypujemy kruszonką.
  11. 11. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175°C przez 75 minut.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Posiłek: Podwieczorek
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 8-12
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
http://dapoxetine-onlinepriligy.net/ - dapoxetine-onlinepriligy.net.ankor ...
http://dapoxetine-onlinepriligy.net/ - dapoxetine-onlinepriligy.net.ankor ...
http://dapoxetine-onlinepriligy.net/ - dapoxetine-onlinepriligy.net.ankor ...
wh0cd362935 hydrochlorothiazide online nexium get more info buy clonidine online amoxicillin 875 ...
w jakiś nieoczywisty sposób, trzeba zarabiać, kogo głupoty interesują ?
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.88