Baba drożdżowa z rodzynkami

Baba drożdżowa z rodzynkami
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3.2
5
Średnia 3.2 / 5 (5 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Cukier  g  x  kcal = 0 kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Pomarańcza  g  x  kcal =  kcal
Wódka  g  x  kcal =  kcal
Szafran  g  x  kcal =  kcal
Mąka pszenna typ 500 (krupczatka)  g  x  kcal =  kcal
Rodzynki  g  x  kcal = 0 kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Cukier puder  g  x  kcal =  kcal
Drożdże  g  x  kcal = 0 kcal
Żółtko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Cukier waniliowy  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Baba drożdżowa z rodzynkami
  1. 1. Szafran zalewamy łyżką wódki i wrzątku. Następnie naczynie przykrywamy i odstawiamy.
    Szafran zalewamy łyżką wódki i wrzątku. Następnie naczynie przykrywamy i odstawiamy.
  2. 2. Do miski wsypujemy drożdże, dodajemy małą łyżkę cukru, mąki, wlewamy ciepłe mleko i mieszamy. Tak przygotowane odstawiamy w ciepłe miejsce.
  3. 3. Ucieramy żółtka dodajemy cukier i cukier puder. Masa będzie gotowa, gdy nabierze białego koloru.
  4. 4. Rozpuszczamy masło i zostawiamy do ostygnięcia.
  5. 5. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże i utarte żółtka. Miksujemy przez około kwadrans, po czym dodajemy masło oraz szafran. Drobno posiekaną skórkę z pomarańczy dokładamy do ciasta razem z rodzynkami.
  6. 6. Wszystko dokładnie mieszamy i ugniatamy przez 2-3 minuty. Wkładamy ciasto do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką formy tak, aby nie przekroczyło 1/3 wysokości. Przykrywamy czystą, zwilżoną ścierką i pozostawiamy na dwie godziny, aby urosło.
  7. 7. Po upływie tego czasu wstawiamy je do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy przez około pół godziny. Gotowe ciasto wyjmujemy z formy i czekamy aż ostygnie.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Posiłek: Przekąski
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 4-6
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: mąka i produkty zbożowe
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
O wieprzowinie ~ Gość
wh0cd508011 sinequan tricor lipitor
wh0cd700395 cheap kamagra
wh0cd614281 Arimidex Online
>Picie kawy powoduje palpitacje serca i zwiększa tętno. Może tak >się zdarzyć - ale tylko ...
wh0cd523433 citalopram hydrobromide
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.747