Baba drożdżowa z rodzynkami

Baba drożdżowa z rodzynkami
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3.2
5
Średnia 3.2 / 5 (5 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Cukier  g  x  kcal = 0 kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Pomarańcza  g  x  kcal =  kcal
Wódka  g  x  kcal =  kcal
Szafran  g  x  kcal =  kcal
Mąka pszenna typ 500 (krupczatka)  g  x  kcal =  kcal
Rodzynki  g  x  kcal = 0 kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Cukier puder  g  x  kcal =  kcal
Drożdże  g  x  kcal = 0 kcal
Żółtko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Cukier waniliowy  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Baba drożdżowa z rodzynkami
  1. 1. Szafran zalewamy łyżką wódki i wrzątku. Następnie naczynie przykrywamy i odstawiamy.
    Szafran zalewamy łyżką wódki i wrzątku. Następnie naczynie przykrywamy i odstawiamy.
  2. 2. Do miski wsypujemy drożdże, dodajemy małą łyżkę cukru, mąki, wlewamy ciepłe mleko i mieszamy. Tak przygotowane odstawiamy w ciepłe miejsce.
  3. 3. Ucieramy żółtka dodajemy cukier i cukier puder. Masa będzie gotowa, gdy nabierze białego koloru.
  4. 4. Rozpuszczamy masło i zostawiamy do ostygnięcia.
  5. 5. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże i utarte żółtka. Miksujemy przez około kwadrans, po czym dodajemy masło oraz szafran. Drobno posiekaną skórkę z pomarańczy dokładamy do ciasta razem z rodzynkami.
  6. 6. Wszystko dokładnie mieszamy i ugniatamy przez 2-3 minuty. Wkładamy ciasto do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką formy tak, aby nie przekroczyło 1/3 wysokości. Przykrywamy czystą, zwilżoną ścierką i pozostawiamy na dwie godziny, aby urosło.
  7. 7. Po upływie tego czasu wstawiamy je do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy przez około pół godziny. Gotowe ciasto wyjmujemy z formy i czekamy aż ostygnie.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Posiłek: Przekąski
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 4-6
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: mąka i produkty zbożowe
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd216633 buy albendazole buy adalat Buy Provera albuterol drug buy robaxin
Przydatny artykuł dla osób, które planują założenie bądź dopiero co założyły aparat. Ja ...
wh0cd376695 buy toradol furosemide iv provera valtrex buy revia online fluoxetine
wh0cd282311 crestor tadalis sx
wh0cd227951 cheap cafergot tamoxifen Where To Buy Diflucan bentyl without rx
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.944