Ziemniaczane koszyczki

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Brukselka  g  x  kcal = 0 kcal
Kalafior  g  x  kcal = 0 kcal
Ziemniaki  g  x  kcal = 0 kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Marchew  g  x  kcal = 0 kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Żółtko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Powidła pomidorowe  g  x   kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Ziemniaczane koszyczki
  1. 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie.
  2. 2. Odcedzamy je i tłuczemy.
  3. 3. Mieszamy ziemniaki z surowym masłem dodając tyle mleka, aby powstało gęste puree.
  4. 4. Ziemniaczaną masę dzielimy na trzy części.
  5. 5. Do pierwszej nic nie dodajemy, masa pozostaje biała.
  6. 6. Do drugiej dodajemy żółtka i mieszamy.
  7. 7. Do trzeciej dodajemy powidła pomidorowe, tak aby się intensywnie zabarwiła.
  8. 8. Marchew kroimy w kostkę, a kalafiora dzielimy na różyczki.
  9. 9. Każdą z porcji masy ziemniaczanej kolejno wyciskamy przez szeroką szprycę, nadając im kształt małego obwarzanka. Koszyczki wyciskamy wprost na ogrzaną i natłuszczoną masłem (2dkg) blachę.
  10. 10. Każdy z nich napełniamy jarzynami: białe marchewką, pomidorowe kalafiorami, a żółte brukselką.
  11. 11. Powierzchnie koszyczków skrapiamy masłem (3 dkg).
  12. 12. Koszyczki wkładamy do nagrzanego do około 200°C piekarnika i zapiekamy przez kilka minut.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Przystawki
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 2-3
Czas przygotowania: 1 - 2 godziny
Rodzaj głównego składnika: warzywa ziemniaki
Metody przygotowania: Gotowanie Zapiekanie, opiekanie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd656628 cafergot Buy Propranolol azithromycin drug
Podpisuje się pod tym! Swoje pierożki to swoje pierożki i nic ich nie pobije! A przynajmniej ...
Acai Berry - Why Is Acai Berry Supplement Therapeutic For You? Is make use of this certified ...
Acai Berry - Why Is Acai Berry Supplement Ideal For You? Is the item certified fair trade? There ...
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.55