Biszkopt z masą makową

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Mąka - 2.5 szklanek
Zapach migdałowy - 1 kropla
Proszek do pieczenia - 1 łyżka stołowa
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Mak niebieski  g  x  kcal =  kcal
Cukier  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Mąka  g  x  kcal =  kcal
Bakalie  g  x  kcal =  kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Biszkopt z masą makową
  1. 1. Na wstępie przygotowujemy ciasto biszkoptowe. Rozbijamy sześć jaj i wsypujemy dwie i pół szklanki cukru. Całość ubijamy. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i mąkę. Miksujemy, aż uzyskamy puszystą masę. Pieczemy biszkopt w piekarniku (180 stopni) przez 40 minut. Gdy ostygnie rozcinamy go na trzy części (w poprzek - tak, aby móc przełożyć go masą makową). Następnie przygotowujemy masę makową. Najpierw gotujemy mak w mleku nie dłużej niż 20 minut. Odcedzony i ostudzony mak mielimy dwukrotnie na maszynce wraz z cukrem. Potem roztapiamy masło w garnku i dodajemy zmielony mak, zapach migdałowy i wszystkie posiekane bakalie. Następnie do jeszcze ciepłej masy dodajemy jaja i energicznie mieszamy (muszą się ściąć). Masę rozdzielamy na dwie części i przekładamy nią ciasto biszkoptowe. Przygotowane ciasto przykrywamy czystą ścierką i pozostawiamy na noc.
Klasyfikacja przepisu:
Menu:
Metody przygotowania: Pieczenie
Czas przygotowania:
Ilość osób: 6-8
Stopień trudności: Średnie
Kuchnie świata: kuchnia polska
Szczególne okazje: Imprezy dla dzieci,
Sezon: Zima,
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd496565 valtrex 500mg
wh0cd903033 lotrisone
wh0cd423535 metformin without a prescriptions online tetracycline clindamycin hcl 300 mg ...
wh0cd7982 purchase lynoral
wh0cd775159 buy zestoretic
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.425