Biszkopt z masą makową

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Mąka - 2.5 szklanek
Zapach migdałowy - 1 kropla
Proszek do pieczenia - 1 łyżka stołowa
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Mak niebieski  g  x  kcal =  kcal
Cukier  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Mąka  g  x  kcal =  kcal
Bakalie  g  x  kcal =  kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Biszkopt z masą makową
  1. 1. Na wstępie przygotowujemy ciasto biszkoptowe. Rozbijamy sześć jaj i wsypujemy dwie i pół szklanki cukru. Całość ubijamy. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i mąkę. Miksujemy, aż uzyskamy puszystą masę. Pieczemy biszkopt w piekarniku (180 stopni) przez 40 minut. Gdy ostygnie rozcinamy go na trzy części (w poprzek - tak, aby móc przełożyć go masą makową). Następnie przygotowujemy masę makową. Najpierw gotujemy mak w mleku nie dłużej niż 20 minut. Odcedzony i ostudzony mak mielimy dwukrotnie na maszynce wraz z cukrem. Potem roztapiamy masło w garnku i dodajemy zmielony mak, zapach migdałowy i wszystkie posiekane bakalie. Następnie do jeszcze ciepłej masy dodajemy jaja i energicznie mieszamy (muszą się ściąć). Masę rozdzielamy na dwie części i przekładamy nią ciasto biszkoptowe. Przygotowane ciasto przykrywamy czystą ścierką i pozostawiamy na noc.
Klasyfikacja przepisu:
Menu:
Metody przygotowania: Pieczenie
Czas przygotowania:
Ilość osób: 6-8
Stopień trudności: Średnie
Kuchnie świata: kuchnia polska
Szczególne okazje: Imprezy dla dzieci,
Sezon: Zima,
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd15694 tetracycline cheap dapoxetine
wh0cd411691 bupropion hcl buy valtrex
wh0cd264739 dramamine patches buy lithium lamisil more information diovan
wh0cd954637 anafranil 25 mg indocin fluoxetine hcl levaquin cafergot
wh0cd660732 prevacid lansoprazole dipyridamole prilosec epivir florinef 0.1 mg diarex
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.502