Budyń grzybowy

Budyń grzybowy
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Olej roślinny  g  x  kcal =  kcal
Cebula  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Kasza manna  g  x  kcal = 0 kcal
Bułka tarta  g  x  kcal =  kcal
Pieprz mielony  g  x  kcal =  kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Sos cebulowy  g  x   kcal =  kcal
Grzyby suszone  g  x   kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Budyń grzybowy
  1. 1. Grzyby gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie.
    Grzyby gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie.
  2. 2. Odcedzone grzyby siekamy.
  3. 3. Na wywarze z grzybów gotujemy kaszę manną.
  4. 4. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na 3 łyżkach oleju.
  5. 5. Dodajemy do niej grzyby oraz wystudzoną kaszę.
  6. 6. Wbijamy trzy żółtka, doprawiamy solą oraz pieprzem i dodajemy łyżkę bułki tartej.
  7. 7. Z trzech białek ubijamy pianę i mieszamy ją delikatnie z masą grzybową.
  8. 8. Pozostałe dwa jaja gotujemy na twardo, po czym siekamy je i również dodajemy do masy.
  9. 9. Całość przekładamy do formy budyniowej, uprzednio wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.
  10. 10. Budyń gotujemy na parze przez około godzinę.
  11. 11. Przed podaniem polewamy budyń sosem cebulowym.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Przystawki
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Łatwe
Ilość osób: 3-4
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: grzyby jajka kasza
Metody przygotowania: Gotowanie na parze
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd642442 atarax for children crestor allopurinol zyloprim
wh0cd392153 buy strattera cafergot triamterene
wh0cd805532 hydrochlorothiazide celexa levaquin propranolol prednisone levaquin clindamycin order ...
wh0cd425002 erythoromycin without prescription buy elimite
wh0cd337793 Erythromycin AmEx Inderal With No Prescription
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1