Świąteczny chleb

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Mąka pszenna typ 750 (chlebowa)  g  x  kcal = 0 kcal
Mąka kukurydziana  g  x  kcal = 0 kcal
Drożdże  g  x  kcal =  kcal
Woda  g  x  kcal =  kcal
Cukier  g  x  kcal =  kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Pestki dyni  g  x  kcal =  kcal
Nasiona słonecznika  g  x  kcal =  kcal
Sezam  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Świąteczny chleb
  1. 1. Najpierw przygotowujemy rozczyn, czyli mieszamy drożdże z 150 ml ciepłej wody oraz cukrem. Całość odstawiamy na bok na 15 minut.
  2. 2. Po wykonaniu rozczynu przystępujemy do przygotowania ciasta. Wybieramy dużą miskę i wsypujemy do niej obie mąki oraz sól. Następnie dodajemy odczyn i dokładnie mieszamy (cały czas podlewając mlekiem i resztą wody). Z masy wyrabiamy miękkie ciasto. Przekładamy je na stolnice i ugniatamy przez nieco ponad 5 minut. Potem dodajemy pestki dyni, sezam i słonecznik. Po dodaniu tych składników ugniatamy przez kolejne 5 minut do momentu, aż ciasto stanie się elastyczne.
  3. 3. Później rozdzielamy je na dwie części i z obu formujemy kulę. Surowe chleby kładziemy na blasze i przykrywamy folią aluminiową. Pozostawiamy je tak dopóki nie wyrosną (1-1,5 godziny).
  4. 4. Po tym czasie umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę o 50°C i kontynuujemy pieczenie jeszcze przez pół godziny.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Dodatki
Kuchnie świata: kuchnia polska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 6-8
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: mąka i produkty zbożowe
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd656628 cafergot Buy Propranolol azithromycin drug
Podpisuje się pod tym! Swoje pierożki to swoje pierożki i nic ich nie pobije! A przynajmniej ...
Acai Berry - Why Is Acai Berry Supplement Therapeutic For You? Is make use of this certified ...
Acai Berry - Why Is Acai Berry Supplement Ideal For You? Is the item certified fair trade? There ...
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.768