Świąteczny chleb

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Mąka pszenna typ 750 (chlebowa)  g  x  kcal = 0 kcal
Mąka kukurydziana  g  x  kcal = 0 kcal
Drożdże  g  x  kcal =  kcal
Woda  g  x  kcal =  kcal
Cukier  g  x  kcal =  kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Pestki dyni  g  x  kcal =  kcal
Nasiona słonecznika  g  x  kcal =  kcal
Sezam  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Świąteczny chleb
  1. 1. Najpierw przygotowujemy rozczyn, czyli mieszamy drożdże z 150 ml ciepłej wody oraz cukrem. Całość odstawiamy na bok na 15 minut.
  2. 2. Po wykonaniu rozczynu przystępujemy do przygotowania ciasta. Wybieramy dużą miskę i wsypujemy do niej obie mąki oraz sól. Następnie dodajemy odczyn i dokładnie mieszamy (cały czas podlewając mlekiem i resztą wody). Z masy wyrabiamy miękkie ciasto. Przekładamy je na stolnice i ugniatamy przez nieco ponad 5 minut. Potem dodajemy pestki dyni, sezam i słonecznik. Po dodaniu tych składników ugniatamy przez kolejne 5 minut do momentu, aż ciasto stanie się elastyczne.
  3. 3. Później rozdzielamy je na dwie części i z obu formujemy kulę. Surowe chleby kładziemy na blasze i przykrywamy folią aluminiową. Pozostawiamy je tak dopóki nie wyrosną (1-1,5 godziny).
  4. 4. Po tym czasie umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę o 50°C i kontynuujemy pieczenie jeszcze przez pół godziny.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Dodatki
Kuchnie świata: kuchnia polska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 6-8
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: mąka i produkty zbożowe
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd934638 fluoxetine by mail buy celexa propecia
wh0cd164509 i found it zovirax tadalis sx
wh0cd566559 furosemide triamterene hctz 75 50 mg celebrex ampicillian tetracycline pills ...
wh0cd825918 Amitriptyline 10 Mg furosemide 20 mg tab
wh0cd577871 bentyl pills buy anafranil online anafranil buy allopurinol avodart baclofen
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.293