Borowikowa zapiekanka z ziemniakami

Borowikowa zapiekanka z ziemniakami
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3.5
2
Średnia 3.5 / 5 (2 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Borowik  g  x  kcal = 0 kcal
Ziemniaki  g  x  kcal = 0 kcal
Pomidor  g  x  kcal =  kcal
Cebula biała  g  x  kcal =  kcal
Oliwa z oliwek  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Śmietana  g  x  kcal =  kcal
Koper ogrodowy  g  x  kcal =  kcal
Liść laurowy  g  x  kcal =  kcal
Pieprz czarny  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Borowikowa zapiekanka z ziemniakami
  1. 1. Pomidory myjemy, obieramy, kroimy i wyjmujemy z nich gniazda nasienne.
    Pomidory myjemy, obieramy, kroimy i wyjmujemy z nich gniazda nasienne.
  2. 2. Grzyby dokładnie myjemy, po czym polewamy je gorącą wodą.
  3. 3. Następnie borowiki szatkujemy i smażymy na połowie rozgrzanego masła przez 3-5 minut.
  4. 4. Po upływie tego czasu umieszczamy grzyby w garnku wraz z pomidorami i liściem laurowym.
  5. 5. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i wlewamy śmietanę. Wszystkie składniki dusimy pod przykryciem, nie dłużej niż kwadrans.
  6. 6. W międzyczasie obrane ziemniaki kroimy w talarki i lekko podsmażamy na gorącej oliwie aż nabiorą jasnozłotej barwy.
  7. 7. Tak samo postępujemy z cebulą, jednakże do jej smażenia zamiast oliwy używamy pozostałej ilości masła.
  8. 8. Gdy grzyby są gotowe dodajemy do nich ziemniaki i cebulę.
  9. 9. Wszystko dokładnie mieszamy, po czym umieszczamy w żaroodpornym naczyniu.
  10. 10. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 230ºC przez kwadrans, a po wyjęciu dekorujemy koperkiem.
Klasyfikacja przepisu:
Posiłek: Obiad Kolacja
Kuchnie świata: kuchnia polska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 3-4
Czas przygotowania: 30 - 60 minut
Rodzaj głównego składnika: grzyby ziemniaki
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd656628 cafergot Buy Propranolol azithromycin drug
Podpisuje się pod tym! Swoje pierożki to swoje pierożki i nic ich nie pobije! A przynajmniej ...
Acai Berry - Why Is Acai Berry Supplement Therapeutic For You? Is make use of this certified ...
Acai Berry - Why Is Acai Berry Supplement Ideal For You? Is the item certified fair trade? There ...
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.094