Borowikowa zapiekanka z ziemniakami

Borowikowa zapiekanka z ziemniakami
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3.5
2
Średnia 3.5 / 5 (2 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Borowik  g  x  kcal = 0 kcal
Ziemniaki  g  x  kcal = 0 kcal
Pomidor  g  x  kcal =  kcal
Cebula biała  g  x  kcal =  kcal
Oliwa z oliwek  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Śmietana  g  x  kcal =  kcal
Koper ogrodowy  g  x  kcal =  kcal
Liść laurowy  g  x  kcal =  kcal
Pieprz czarny  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Borowikowa zapiekanka z ziemniakami
  1. 1. Pomidory myjemy, obieramy, kroimy i wyjmujemy z nich gniazda nasienne.
    Pomidory myjemy, obieramy, kroimy i wyjmujemy z nich gniazda nasienne.
  2. 2. Grzyby dokładnie myjemy, po czym polewamy je gorącą wodą.
  3. 3. Następnie borowiki szatkujemy i smażymy na połowie rozgrzanego masła przez 3-5 minut.
  4. 4. Po upływie tego czasu umieszczamy grzyby w garnku wraz z pomidorami i liściem laurowym.
  5. 5. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i wlewamy śmietanę. Wszystkie składniki dusimy pod przykryciem, nie dłużej niż kwadrans.
  6. 6. W międzyczasie obrane ziemniaki kroimy w talarki i lekko podsmażamy na gorącej oliwie aż nabiorą jasnozłotej barwy.
  7. 7. Tak samo postępujemy z cebulą, jednakże do jej smażenia zamiast oliwy używamy pozostałej ilości masła.
  8. 8. Gdy grzyby są gotowe dodajemy do nich ziemniaki i cebulę.
  9. 9. Wszystko dokładnie mieszamy, po czym umieszczamy w żaroodpornym naczyniu.
  10. 10. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 230ºC przez kwadrans, a po wyjęciu dekorujemy koperkiem.
Klasyfikacja przepisu:
Posiłek: Obiad Kolacja
Kuchnie świata: kuchnia polska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 3-4
Czas przygotowania: 30 - 60 minut
Rodzaj głównego składnika: grzyby ziemniaki
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd240401 continue suhagra
wh0cd240387 buy celebrex ampicillin ONLINE KAMAGRA
wh0cd119227 rimonabant zithromax no prescription lasix ampicillin
wh0cd684351 buy azithromycin online
wh0cd186027 synthroid 50mcg motilium otc eurax elocon buy amitriptyline
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.655