Ciasto kawowo-migdałowe

Ciasto kawowo-migdałowe
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
4.25
4
Średnia 4.25 / 5 (4 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Migdał  g  x  kcal = 0 kcal
Cukier  g  x  kcal = 0 kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Żółtko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Białko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Kawa  g  x  kcal =  kcal
Kawa rozpuszczalna  g  x  kcal =  kcal
Dżem wiśniowy  g  x   kcal =  kcal
Budyń mleczny waniliowy  g  x   kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Ciasto kawowo-migdałowe
  1. 1. Mieszamy budyń z cukrem (10 dkg) oraz dwoma żółtkami, po czym całość zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia.
    Mieszamy budyń z cukrem (10 dkg) oraz dwoma żółtkami, po czym całość zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia.
  2. 2. Do miski wkładamy masło oraz kawę i ucieramy, dodając stopniowo chłodny budyń.
  3. 3. Do wysokiego naczynia wlewamy pozostałe żółtka i ubijamy je mikserem do białości.
  4. 4. Do żółtek dodajemy połowę posiekanych migdałów.
  5. 5. W osobnym naczyniu ubijamy białka z pozostałym cukrem, a sztywną pianę dodajemy do żółtek wraz z resztą migdałów.
  6. 6. Po dokładnym zmieszaniu składników umieszczamy ciasto w tortownicy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 240ºC przez około pół godziny.
  7. 7. Gotowe ciasto pozostawiamy na noc do wystygnięcia.
  8. 8. Rozcinamy ciasto na pół w szerz, smarujemy dolny placek dżemem i przygotowaną wcześniej masą budyniowo-kawową.
  9. 9. Przykrywamy całość drugą częścią ciasta a po wierzchu rozprowadzamy resztę kremu, wyrównując powierzchnie. Ciasto przyozdabiamy rozetą i ziarnami kawy.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Posiłek: Podwieczorek
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 6-8
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: jajka kawa mleko i produkty mleczne
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd362935 hydrochlorothiazide online nexium get more info buy clonidine online amoxicillin 875 ...
w jakiś nieoczywisty sposób, trzeba zarabiać, kogo głupoty interesują ?
Kompletne bzdury. Dieta paleo czy nawet LCHF to rozwiązanie. Unikanie tłuszczu zwierzęcego to ...
dobre ale szkodliwe
Lampka jest poprawnym zwrotem, które znajduje się w słowniku języka polskiego PWN. Czy mamy ...
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.146