Bogracz z dzika z kładzionymi kluskami

Bogracz z dzika z kładzionymi kluskami
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3.55
11
Średnia 3.55 / 5 (11 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Mięso z dzika  g  x  kcal = 0 kcal
Cebula  g  x  kcal = 0 kcal
Papryka czerwona  g  x  kcal =  kcal
Ziemniaki  g  x  kcal = 0 kcal
Czosnek  g  x  kcal =  kcal
Oliwa z oliwek  g  x  kcal =  kcal
Przecier pomidorowy  g  x   kcal =  kcal
Rosół mięsny  g  x   kcal =  kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Mąka  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Pieprz czarny  g  x  kcal =  kcal
Kminek zwyczajny  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Bogracz z dzika z kładzionymi kluskami
  1. 1. Mięso pozbawiamy błonek, ścięgien i powięzi.
    Mięso pozbawiamy błonek, ścięgien i powięzi.
  2. 2. Kroimy je w kostkę i mieszamy z dwoma utartymi z solą ząbkami czosnku oraz kminkiem.
  3. 3. Dziczyznę pozostawiamy na ok. 2 godziny do zamarynowania.
  4. 4. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę i dusimy na 5 łyżkach oliwy do momentu, aż warzywa będą miękkie.
  5. 5. Mięso obsmażamy na patelni na mocno rozgrzanej pozostałej oliwie.
  6. 6. Kiedy mięso się zarumieni, dodajemy duszone warzywa, a następnie do garnka dolewamy szklankę wody, litr rosołu i przecier pomidorowy.
  7. 7. Całość gotujemy na małym ogniu pod przykryciem.
  8. 8. Obieramy ziemniaki, kroimy je w kostkę, a potem dodajemy do gotującego się mięsa.
  9. 9. Z jaj i mąki przygotowujemy dość gęste lane ciasto.
  10. 10. Gdy mięso i ziemniaki będą już miękkie, za pomocą łyżki robimy kładzione kluski (bezpośrednio do naczynia, w którym dusimy mięso).
  11. 11. Dodajemy bardzo drobno pokrojone 2 ząbki czosnku i przyprawiamy wywar wedle uznania.
  12. 12. Bogracz podajemy z pieczywem i czerwonym wytrawnym winem (bogracz można w podobny sposób przyrządzić z mięsa jelenia i sarny).
Klasyfikacja przepisu:
Posiłek: Obiad Lunch
Kuchnie świata: kuchnia węgierska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 6-8
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: dziczyzna warzywa ziemniaki
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
- woda z sodą i octem - DOPISZCIE, że chodzi o OCET JABŁKOWY bo ludziom krzywdę zrobicie! Nie ...
wiecie w czym ja robie oliwy teraz ? ma robota kuchnnego kohersen mycook, odryłem własne oliwy ...
wh0cd641317 citalopram headaches tetracycline capsules rimonabant bentyl abilify
wh0cd436316 buy azithromycin buy colchicine online augmentin tretinoin cream albuterol buy ...
wh0cd422759 atarax syrup proscar no rx
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.122