Dorsz pieczony

Dorsz pieczony
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Cytryna  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Dorsz filet  g  x  kcal = 0 kcal
Pieprz czarny  g  x  kcal =  kcal
Olej roślinny  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Wino Białe Półwytrawne  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Dorsz pieczony
  1. 1. Oczyszczonego i sprawionego dorsza myjemy, a następnie osuszamy i nacieramy solą oraz pieprzem.
    Oczyszczonego i sprawionego dorsza myjemy, a następnie osuszamy i nacieramy solą oraz pieprzem.
  2. 2. Polewamy go olejem oraz sokiem z cytryny.
  3. 3. Tak przygotowaną rybę odstawiamy na 30 minut do zamarynowania.
  4. 4. Po upływie tego czasu rybę odsączamy z zalewy, wkładamy do podwójnego rusztu i smarujemy roztopionym masłem.
  5. 5. Pieczemy ją na grillu przez 20 minut, stale obracając ruszt i smarując ją roztopionym masłem.
  6. 6. Dorsza wykładamy na półmisek i odstawiamy w ciepłe miejsce.
  7. 7. Rynienkę spod rusztu stawiamy na ogniu i wlewamy do niej białe wino.
  8. 8. Całość podgrzewamy i skrobiemy brzegi rynienki drewnianą łyżką.
  9. 9. Sos częściowo odparowujemy i polewamy nim rybę.
Klasyfikacja przepisu:
Posiłek: Obiad Lunch Kolacja
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 4-6
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: ryby
Metody przygotowania: Marynowanie Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Czym różnią się kaptury i kurtyny termoizolacyjne?
Peklowanie ~ Gość
wh0cd435967 celebrex tamoxifen bentyl amoxicillin brand name celebrex
wh0cd398980 tamoxifen price diclofenac celebrex proscar
wh0cd266374 Trazodone
O wieprzowinie ~ Gość
wh0cd508011 sinequan tricor lipitor
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.128