Stek z jelenia

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Masło  g  x  kcal =  kcal
Pieprz czarny  g  x  kcal =  kcal
Olej roślinny  g  x  kcal =  kcal
Mąka  g  x  kcal =  kcal
Cebula  g  x  kcal =  kcal
Czosnek  g  x  kcal =  kcal
Jałowiec  g  x  kcal =  kcal
Marchew  g  x  kcal =  kcal
Śmietana kremowa  g  x  kcal =  kcal
Koncentrat pomidorowy  g  x  kcal =  kcal
Wino Czerwone  g  x  kcal =  kcal
Ocet 6%  g  x  kcal =  kcal
Udziec z jelenia  g  x  kcal = 0 kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Stek z jelenia
  1. 1. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju oraz łyżkę masła.
  2. 2. Wrzucamy drobno posiekaną cebulę, jeden ząbek czosnku i obraną marchewkę.
  3. 3. Smażymy 5-7 minut.
  4. 4. Do zrumienionej cebuli dodajemy ziarna jałowca oraz koncentrat pomidorowy.
  5. 5. Całość oprószamy dwoma łyżkami mąki i ciągle mieszając wlewamy ok. 50ml jałowcówki, ocet i dwie szklanki czerwonego wina. Dodajemy sól i pieprz. Gotujemy ok. 1 godziny.
  6. 6. Ugotowany wywar przecedzamy przez sito, a następnie odstawiamy.
  7. 7. Na drugiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i dwie łyżki masła.
  8. 8. Mięso myjemy pod bieżącą wodą, oddzielamy od kości i kroimy steki.
  9. 9. Podzielone steki kładziemy na rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron do uzyskania złocistego koloru.
  10. 10. Gotowe kotlety przekładamy na talerz.
  11. 11. Do tłuszczu ze smażenia dodajemy ok. 100 ml jałowcówki oraz śmietankę. Gotujemy ok. 2 minuty. Kotlety polewamy sosem.
Klasyfikacja przepisu:
Posiłek: Obiad Kolacja
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 3-4
Czas przygotowania: 1 - 2 godziny
Rodzaj głównego składnika: alkohol dziczyzna warzywa
Metody przygotowania: Smażenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Ja tam się nie trudziłam z drinkami bo nie specjalnie je umie więc kupiłam kilka smakowych ...
Może to mniej oryginalne niż jakieś wyszukane drinki, ale ja na swoim panieńskim miałam kilka ...
Mam nadzieje,że podane powyżej wskazówki tym razem pomogą.
Smaki Kornwalii ~ Gość
Przypuszczam, że wymieniony "łupak" to angielski haddock. Po polsku ryba nazywa się łupacz a ...
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.122