Ciasto z masą budyniową

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Mąka pszenna  g  x  kcal = 0 kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Cukier  g  x  kcal =  kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Kakao w proszku  g  x  kcal = 0 kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Proszek do pieczenia  g  x  kcal =  kcal
Cukier waniliowy  g  x  kcal =  kcal
Mąka ziemniaczana  g  x  kcal =  kcal
Miód  g  x  kcal =  kcal
Soda oczyszczona  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Ciasto z masą budyniową
  1. 1. Łączymy 30 dag przesianej mąki z sodą, posiekanymi 15 dkg masła, miodem, połową szklanki cukru, 1 jajem i szybko całość zagniatamy.
  2. 2. Dzielimy ciasto na dwie części, każdą z nich rozwałkowujemy.
  3. 3. Przekładamy placki do tortownic i pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 30 minut.
  4. 4. Ubijamy 5 białek na sztywną pianę, w trakcie ubijania dodajemy 5 łyżek cukru i 5 pozostałych żółtek.
  5. 5. Do powstałej piany dodajemy pozostałą mąkę i proszek do pieczenia.
  6. 6. Całość mieszamy i pieczemy w tej samej tortownicy, w której piekło się ciasto kruche.
  7. 7. Zagotowujemy 1,5 szklanki mleka z pozostałym masłem (odkładamy 5dkg), cukrem (odkładamy 3 łyżki) i cukrem waniliowym.
  8. 8. Pozostałe pół szklanki mleka mieszamy z mąką ziemniaczaną i dodajemy do budyniu.
  9. 9. Całość gotujemy, nie zapominając o ciągłym mieszaniu.
  10. 10. Ostudzony budyń wylewamy na kruche ciasto i przykrywamy biszkoptem. Na wierzchu kładziemy drugą warstwę budyniu i przykrywamy ją drugą warstwą kruchego ciasta.
  11. 11. Z 5 dag masła, kakao i 3 łyżek cukru przygotowujemy polewę, którą wylewamy na wierzch ciasta.
Klasyfikacja przepisu:
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd266374 Trazodone
O wieprzowinie ~ Gość
wh0cd508011 sinequan tricor lipitor
wh0cd700395 cheap kamagra
wh0cd614281 Arimidex Online
>Picie kawy powoduje palpitacje serca i zwiększa tętno. Może tak >się zdarzyć - ale tylko ...
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.643