Tuńczyk w sosie curry

Tuńczyk w sosie curry
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
4
2
Średnia 4 / 5 (2 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Tuńczyk  g  x  kcal = 0 kcal
Wino Białe Wytrawne  g  x  kcal =  kcal
Seler naciowy  g  x  kcal =  kcal
Cebula  g  x  kcal =  kcal
Pomidor  g  x  kcal =  kcal
Cytryna  g  x  kcal =  kcal
Oliwa z oliwek  g  x  kcal =  kcal
Curry  g  x   kcal =  kcal
Szafran  g  x  kcal =  kcal
Tymianek  g  x  kcal =  kcal
Liść laurowy  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Pieprz czarny  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Tuńczyk w sosie curry
  1. 1. Oczyszczone filety z tuńczyka kroimy na dwie części.
    Oczyszczone filety z tuńczyka kroimy na dwie części.
  2. 2. Rybę układamy w dość głębokim naczyniu, posypujemy pokruszonym tymiankiem oraz liściem laurowym.
  3. 3. Wlewamy białe wino i jedną łyżkę oliwy.
  4. 4. Odstawiamy rybę na około godzinę w chłodne miejsce. W tym czasie obracamy rybę dwu lub trzykrotnie.
  5. 5.  Selera oraz cebulę obieramy i kroimy na małe kawałki.
  6. 6. Pomidory polewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki, po czym kroimy w dość drobne kawałki.
  7. 7. W rondlu rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy selera i cebulę, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy pomidory, przyprawę curry, szafran oraz sól i pieprz. Całość dusimy przez 30 minut pod przykrywką na małym płomieniu mieszając od czasu do czasu.
  8. 8. W ostatnim etapie wyjmujemy rybę z marynaty i osuszamy na papierowym ręczniku.
  9. 9. Smażymy ją na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek przez około 3 minuty z każdej strony.
  10. 10. Wszystkie kawałki ryby przekładamy do garnka, zalewamy przecedzoną marynatą i mieszamy. Całość gotujemy przez godzinę pod przykryciem na małym płomieniu.
  11. 11. Na koniec dodajemy sok z cytryny i mieszamy.
Klasyfikacja przepisu:
Posiłek: Obiad Lunch Kolacja
Kuchnie świata: kuchnia indyjska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 3-4
Czas przygotowania: 1 - 2 godziny
Rodzaj głównego składnika: ryby
Metody przygotowania: Duszenie Gotowanie Smażenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Przyrządzanie ragout ~ Marcin Fryzjer
Ja ze względu na unikanie białej smierci (sól, mąka, cukier) robię najczęściej ragout ...
pięknie ! wszystko wyszło idealnie !
wh0cd656628 cafergot Buy Propranolol azithromycin drug
Podpisuje się pod tym! Swoje pierożki to swoje pierożki i nic ich nie pobije! A przynajmniej ...
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.647