Duszona gęś po polsku

Duszona gęś po polsku
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3.75
4
Średnia 3.75 / 5 (4 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Mięso z gęsi  g  x  kcal = 0 kcal
Bazylia pospolita  g  x  kcal =  kcal
Cukier  g  x  kcal =  kcal
Pieprz czarny  g  x  kcal =  kcal
Cebula  g  x  kcal = 0 kcal
Czosnek  g  x  kcal =  kcal
Fasola biała  g  x  kcal = 0 kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Rodzynki  g  x  kcal = 0 kcal
Kiełbasa jałowcowa podsuszana  g  x   kcal =  kcal
Śliwki suszone  g  x   kcal =  kcal
Boczek wieprzowy wędzony  g  x   kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Duszona gęś po polsku
  1. 1. Czosnek rozcieramy z solą i nacieramy nim mięso z gęsi.
    Czosnek rozcieramy z solą i nacieramy nim mięso z gęsi.
  2. 2. Tak przygotowane mięso pieczemy w piekarniku w 180°C przez dwie godziny aż gęś stanie się miękka. Podczas pieczenia polewamy gęś wytopionym tłuszczem.
  3. 3. Gotową gęś dzielimy na porcje.
  4. 4. Ze sparzonych śliwek usuwamy pestki i kroimy je w drobną kostkę.
  5. 5. Tak przygotowane śliwki dodajemy wraz z rodzynkami do sosu, który powstał podczas pieczenia mięsa.
  6. 6. Z sosu odlewamy nadmiar tłuszczu i doprawiamy do smaku.
  7. 7. Porcje mięsa wkładamy do sosu i dusimy kilka minut.
  8. 8. Fasolę gotujemy do miękkości.
  9. 9. Boczek i kiełbasę kroimy w drobną kostkę, po czym smażymy razem z cebulą i bazylią.
  10. 10. Wszystkie składniki wkładamy do gęsi i dusimy 5 minut.
Klasyfikacja przepisu:
Posiłek: Obiad
Kuchnie świata: kuchnia polska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 6-8
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: drób
Metody przygotowania: Duszenie Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
niezle pasuje jeszcze do tego drobno krojony pomidor :)
najlepsza ze wszystkich, pyszności
Bardzo szybko sie robi i wychodzi naprawde dobra zupa, smakuje prawie jak domowa. Ostatnio robilam ...
Bardzo dobry pasztet, mi bardzo smakuje i czosnkowy jest chyba najlepszy ze wszystkich.
Uwielbiam ten pasztet z pomidorami! Super smakuje z ketchupem :)
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.928