Pasztet w kruchym cieście z galaretą

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Ciasto kruche  g  x   kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Wątroba cielęca  g  x  kcal = 0 kcal
Jabłko  g  x  kcal = 0 kcal
Cebula  g  x  kcal = 0 kcal
Wieprzowina  g  x  kcal = 0 kcal
Cielęcina  g  x  kcal = 0 kcal
Słonina  g  x  kcal = 0 kcal
Śmietana  g  x  kcal = 0 kcal
Wódka  g  x  kcal =  kcal
Pieczarka  g  x  kcal = 0 kcal
Szynka wieprzowa peklowana  g  x   kcal =  kcal
Słonina wędzona  g  x   kcal =  kcal
Groch łuskowy (żółty)  g  x  kcal = 0 kcal
Olej roślinny  g  x  kcal =  kcal
Wywar z kości  g  x   kcal =  kcal
Żelatyna E441  g  x  kcal =  kcal
Wino Czerwone  g  x  kcal =  kcal
Karmel  g  x   kcal =  kcal
Przyprawa typu jarzynka  g  x  kcal =  kcal
Gałka muszkatołowa  g  x  kcal =  kcal
Imbir  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Pieprz czarny  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Pasztet w kruchym cieście z galaretą
  1. 1. Przygotowujemy kruche ciasto.
  2. 2. Zdejmujemy błonę z wątroby, smażymy razem z cebulą, na maśle.
  3. 3. Obieramy jabłko ze skóry, kroimy na cztery części i usuwamy gniazda nasienne.
  4. 4. Usmażoną wątrobę mielimy w maszynce razem z 25 dkg cielęciny, wieprzowiną, jabłkiem i 15 dkg słoniny.
  5. 5. Otrzymaną masę wyrabiamy dodając 15 dkg śmietany, wódkę oraz przyprawy.
  6. 6. Po przygotowaniu farszu obieramy pieczarki ze skóry, myjemy, gotujemy, ale nie dłużej niż 5 minut w osolonej wodzie.
  7. 7. Szynkę, resztę cielęciny i wędzoną słoninę kroimy w kostkę.
  8. 8. Wyżej podane składniki oraz odsączony groszek dodajemy do mięsnej masy i dokładnie mieszamy, całość wkładamy do lodówki.
  9. 9. Wyścielamy folią śniadaniową brytfannę i starannie smarujemy olejem.
  10. 10. Wyjmujemy ciasto z lodówki i wałkujemy na stolnicy.
  11. 11. Po rozwałkowaniu wykładamy dno i boki brytfanny.
  12. 12. Na wierzch ciasta kładziemy plastry słoniny.
  13. 13. Wkładamy połowę masy i układamy podłużny rząd z plastrów pieczarek (biegnący przez sam środek wzdłuż masy).
  14. 14. Całość przykrywamy rozwałkowanym ciastem (pozostawiając w niej trzy otwory) i smarujemy roztrzepanym jajem.
  15. 15. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250°C, po pół godziny zmniejszamy temperaturę do 200°C i trzymamy pasztet w środku jeszcze przez kolejne pół godziny. Gdy będzie gotowy pozostawiamy go na 8 godzin do ostygnięcia.
  16. 16. W międzyczasie sporządzamy galaretkę. Do garnka wlewamy wywar z kości, dodajemy żelatynę, wino, karmel i przyprawę do zup.
  17. 17. Całość doprowadzamy do wrzenia, po czym zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystygnięcia.
  18. 18. Gdy galaretka zaczynię tężeć wlewamy ją do pasztetu przez otwory zrobione w wierzchniej warstwie ciasta.
  19. 19. Wstawiamy na dwie godziny do lodówki. Podajemy pokrojony na kawałki grubości dwóch centymetrów, posypany posiekaną natką pietruszki.
Klasyfikacja przepisu:
Kuchnie świata: kuchnia polska
Stopień trudności: Mistrzowskie
Ilość osób: 6-8
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: cielęcina wieprzowina
Metody przygotowania: Pieczenie Smażenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd603495 bentyl furosemide cost diclofenac topical gel
wh0cd823905 prednisone 10
wh0cd97724 buy lasix online canada website AZITHROMYCIN 500 MG TABLETS
wh0cd162640 order arimidex hydrochlorothiazide 25mg click here buy vasodilan advair price ...
wh0cd456541 strattera synthroid neurontin prices amoxicillin
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.812