Pyzy wileńskie

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3.8
10
Średnia 3.8 / 5 (10 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Ziemniaki  g  x  kcal = 0 kcal
Wieprzowina  g  x  kcal = 0 kcal
Olej rzepakowy  g  x  kcal = 0 kcal
Słonina  g  x  kcal = 0 kcal
Cebula  g  x  kcal = 0 kcal
Majeranek  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Pieprz mielony  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Pyzy wileńskie
  1. 1. Cebulę drobno kroimy i lekko zrumieniamy na oleju.
  2. 2. Mięso myjemy, osuszamy i mielimy. Mieszamy z cebulą, solą, pieprzem i majerankiem.
  3. 3. Ziemniaki obieramy i myjemy.
  4. 4. Połowę ziemniaków gotujemy,
  5. 5. Drugą połowę surowych ziemniaków trzemy na tarce o drobnych oczkach, a następnie odciskamy z nich sok.
  6. 6. Ugotowane ziemniaki mielimy i dodajemy do nich tarte ziemniaki. Doprawiamy solą.
  7. 7. Z uzyskanej masy formujemy placuszki. Nakładamy na nie nadzienie z mięsa i dokładnie je zlepiamy. Wyrabiamy okrągłe, nieduże pyzy.
  8. 8. Pyzy przekładamy do gorącej, lekko osolonej wody i gotujemy.
  9. 9. Słoninę kroimy na małe kawałki i topimy na patelni.
  10. 10. Przed podaniem, pyzy polewamy stopioną słoniną.
Klasyfikacja przepisu:
Posiłek: Obiad Lunch Kolacja
Kuchnie świata: kuchnia kresowa
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 4-6
Czas przygotowania: 1 - 2 godziny
Rodzaj głównego składnika: ziemniaki
Metody przygotowania: Gotowanie
Szczególne okazje: Obiad niedzielny,
Pozostałe: Przepisy bezglutenowe,
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd837253 acyclovir amitriptyline albendazole crestor 5mg price methylprednisolone ampicillin ...
wh0cd197349 methotrexate phenergan clindamycin diclofenac inderal
wh0cd652634 online erythromycin Clomid
wh0cd142989 erythromycin 250 mg triamterene robaxin more bonuses
wh0cd694566 Online Hydrochlorothiazide check this out tadacip
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:7.01