Kulebiak z kapustą

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3.29
7
Średnia 3.29 / 5 (7 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Kapusta biała  g  x  kcal =  kcal
Mąka  g  x  kcal =  kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Drożdże  g  x  kcal = 0 kcal
Żółtko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Cebula  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal =  kcal
Cukier  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Pieprz czarny  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Kulebiak z kapustą
  1. 1. Pół szklanki mąki zalewamy połową szklanki wrzącego mleka. Energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Po ostygnięciu dodajemy drożdże wymieszane z odrobiną cukru, solą oraz pozostałą mąką i mlekiem. Ponownie mieszamy i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu do ciasta dodajemy 3 żółtka, wlewamy roztopione w rondelku masło, wyrabiamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
  2. 2. Kapustę kroimy w ćwiartki i gotujemy prawie do miękkości (około 15 minut). Następnie odsączamy i szatkujemy możliwie drobno.
  3. 3. Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła i obsmażamy najpierw drobno posiekaną cebulę, a następnie kapustę. Dodajemy łyżkę cukru, sól i dusimy przez kolejne 5 minut.
  4. 4. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, na środku układamy kapustę, a na niej ugotowane wcześniej na twardo i pokrojone w plasterki 3 jajka. Ciasto zawijamy i zlepiamy brzegi. Wkładamy do, wysmarowanej wcześniej masłem, formy złączeniem do dołu i odstawiamy do wyrośnięcia.
  5. 5. Wierzch wyrośniętego kulebiaka smarujemy odrobiną białka jaja. Wstawiamy do nagrzanego (180°C) piekarnika i pieczemy przez 35-40 minut.
Klasyfikacja przepisu:
Posiłek: Obiad Lunch Kolacja
Kuchnie świata: kuchnia kresowa
Stopień trudności: Mistrzowskie
Ilość osób: 4-6
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: mąka i produkty zbożowe warzywa
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kto chce troche motywacji do odchudzania, niech zajrzy na strone w podpsie
wh0cd282310 celebrex benicar medrol tenormin
wh0cd260787 bentyl otc
wh0cd251709 Clindamycin
wh0cd152067 diclofenac by mail order
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:3.105