Kulebiak z kapustą

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3.29
7
Średnia 3.29 / 5 (7 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Kapusta biała  g  x  kcal =  kcal
Mąka  g  x  kcal =  kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Drożdże  g  x  kcal = 0 kcal
Żółtko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Cebula  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal =  kcal
Cukier  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Pieprz czarny  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Kulebiak z kapustą
  1. 1. Pół szklanki mąki zalewamy połową szklanki wrzącego mleka. Energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Po ostygnięciu dodajemy drożdże wymieszane z odrobiną cukru, solą oraz pozostałą mąką i mlekiem. Ponownie mieszamy i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu do ciasta dodajemy 3 żółtka, wlewamy roztopione w rondelku masło, wyrabiamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
  2. 2. Kapustę kroimy w ćwiartki i gotujemy prawie do miękkości (około 15 minut). Następnie odsączamy i szatkujemy możliwie drobno.
  3. 3. Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła i obsmażamy najpierw drobno posiekaną cebulę, a następnie kapustę. Dodajemy łyżkę cukru, sól i dusimy przez kolejne 5 minut.
  4. 4. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, na środku układamy kapustę, a na niej ugotowane wcześniej na twardo i pokrojone w plasterki 3 jajka. Ciasto zawijamy i zlepiamy brzegi. Wkładamy do, wysmarowanej wcześniej masłem, formy złączeniem do dołu i odstawiamy do wyrośnięcia.
  5. 5. Wierzch wyrośniętego kulebiaka smarujemy odrobiną białka jaja. Wstawiamy do nagrzanego (180°C) piekarnika i pieczemy przez 35-40 minut.
Klasyfikacja przepisu:
Posiłek: Obiad Lunch Kolacja
Kuchnie świata: kuchnia kresowa
Stopień trudności: Mistrzowskie
Ilość osób: 4-6
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: mąka i produkty zbożowe warzywa
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd425002 erythoromycin without prescription buy elimite
wh0cd337793 Erythromycin AmEx Inderal With No Prescription
wh0cd392153 bupropion buy arimidex tadalafil buy prednisone buy yasmin online azithromycin
wh0cd729634 price of doxycycline 100mg
wh0cd392153 tadacip
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.404