Kulebiak z rybą

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Cukier  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal =  kcal
Pieprz czarny  g  x  kcal =  kcal
Mąka  g  x  kcal =  kcal
Cebula  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Śmietana  g  x  kcal =  kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Drożdże  g  x  kcal = 0 kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Żółtko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Filety rybne  g  x  kcal = 0 kcal
Grzyby suszone  g  x   kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Kulebiak z rybą
  1. 1. Suszone grzyby namaczamy w wodzie i po godzinie gotujemy je w niej. Drożdże rozrabiamy z ciepłym mlekiem, cukrem, łyżeczką mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do pozostałej mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, żółtka, sól i śmietanę. Wyrabiamy ciasto i formujemy z niego kulę, nakrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Osobno przygotować 3 rodzaje farszu. Farsz pierwszy: pokrojoną w kawałki rybę włożyć z drobno posiekanymi 2 cebulami i masłem (4 łyżki) do garnka. Całość dusić około 20 minut, nie dopuszczając do zrumienienia. Uduszoną rybę zmielić w maszynce razem z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką. Wymieszać z 2 jajkami. Do smaku dodać sól i pieprz.
  2. 2. Farsz drugi: ugotowane na twardo 4 jaja posiekać, wymieszać z solą i pieprzem. Farsz trzeci: ugotowane grzyby posiekać, podsmażyć na maśle razem z posiekaną cebulą.
  3. 3. Po upływie godziny, kiedy ciasto wyrosło, przełożyć je na stolnicę, rozwałkować na grubość palca i na wierzchu placka ułożyć cienkie plasterki masła (zużyć 1/4 porcji). Ciasto złożyć kilkakrotnie jak chusteczkę, rozwałkować w taki sam placek, znów ułożyć kawałeczki masła, złożyć i rozwałkować. Tę czynność powtórzyć 4 razy. Po ostatnim wałkowaniu ciasta, uformować nieco większy placek, lekko posypać go mąką i ułożyć w 3 rzędach farsze. Zawinąć ciasto, skleić palcami brzegi. Włożyć do posmarowanej masłem podłużnej formy. Posmarować na wierzchu jajkiem rozbitym z 0,5 łyżeczki wody. Kulebiaka piec 35 minut w temperaturze 180° C.
Klasyfikacja przepisu:
Metody przygotowania: Pieczenie
Rodzaj głównego składnika: mąka i produkty zbożowe
Czas przygotowania:
Ilość osób: 3-4
Stopień trudności: Mistrzowskie
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Sezon: Całoroczne,
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd783998 erythromycin benicar hct price allopurinol buy
wh0cd381951 aripiprazole abilify tetracycline buy online buy celexa strattera online vardenafil
wh0cd566556 robaxin pills Celebrex Tabs
wh0cd164509 nolvadex amoxicillin 1 gram elocon cream .1 doxylin abilify phenergan medication
wh0cd294752 BUY MELOXICAM buy eurax
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.556