Kulebiak z rybą

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Cukier  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal =  kcal
Pieprz czarny  g  x  kcal =  kcal
Mąka  g  x  kcal =  kcal
Cebula  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Śmietana  g  x  kcal =  kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Drożdże  g  x  kcal = 0 kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Żółtko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Filety rybne  g  x  kcal = 0 kcal
Grzyby suszone  g  x   kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Kulebiak z rybą
  1. 1. Suszone grzyby namaczamy w wodzie i po godzinie gotujemy je w niej. Drożdże rozrabiamy z ciepłym mlekiem, cukrem, łyżeczką mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do pozostałej mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, żółtka, sól i śmietanę. Wyrabiamy ciasto i formujemy z niego kulę, nakrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Osobno przygotować 3 rodzaje farszu. Farsz pierwszy: pokrojoną w kawałki rybę włożyć z drobno posiekanymi 2 cebulami i masłem (4 łyżki) do garnka. Całość dusić około 20 minut, nie dopuszczając do zrumienienia. Uduszoną rybę zmielić w maszynce razem z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką. Wymieszać z 2 jajkami. Do smaku dodać sól i pieprz.
  2. 2. Farsz drugi: ugotowane na twardo 4 jaja posiekać, wymieszać z solą i pieprzem. Farsz trzeci: ugotowane grzyby posiekać, podsmażyć na maśle razem z posiekaną cebulą.
  3. 3. Po upływie godziny, kiedy ciasto wyrosło, przełożyć je na stolnicę, rozwałkować na grubość palca i na wierzchu placka ułożyć cienkie plasterki masła (zużyć 1/4 porcji). Ciasto złożyć kilkakrotnie jak chusteczkę, rozwałkować w taki sam placek, znów ułożyć kawałeczki masła, złożyć i rozwałkować. Tę czynność powtórzyć 4 razy. Po ostatnim wałkowaniu ciasta, uformować nieco większy placek, lekko posypać go mąką i ułożyć w 3 rzędach farsze. Zawinąć ciasto, skleić palcami brzegi. Włożyć do posmarowanej masłem podłużnej formy. Posmarować na wierzchu jajkiem rozbitym z 0,5 łyżeczki wody. Kulebiaka piec 35 minut w temperaturze 180° C.
Klasyfikacja przepisu:
Metody przygotowania: Pieczenie
Rodzaj głównego składnika: mąka i produkty zbożowe
Czas przygotowania:
Ilość osób: 3-4
Stopień trudności: Mistrzowskie
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Sezon: Całoroczne,
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
- woda z sodą i octem - DOPISZCIE, że chodzi o OCET JABŁKOWY bo ludziom krzywdę zrobicie! Nie ...
wiecie w czym ja robie oliwy teraz ? ma robota kuchnnego kohersen mycook, odryłem własne oliwy ...
wh0cd641317 citalopram headaches tetracycline capsules rimonabant bentyl abilify
wh0cd436316 buy azithromycin buy colchicine online augmentin tretinoin cream albuterol buy ...
wh0cd422759 atarax syrup proscar no rx
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.72