Babka drożdżowa z rodzynkami

Babka drożdżowa z rodzynkami
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
1
1
Średnia 1 / 5 (1 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Cukier  g  x  kcal = 0 kcal
Cytryna  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal =  kcal
Pomarańcza  g  x  kcal =  kcal
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Rodzynki  g  x  kcal = 0 kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Cukier puder  g  x  kcal =  kcal
Drożdże  g  x  kcal = 0 kcal
Żółtko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Cukier waniliowy  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Babka drożdżowa z rodzynkami
  1. 1. Drożdże rozcieramy z dwiema łyżeczkami cukru. Dodajemy odrobinę mąki i rozprowadzamy 4 łyżkami letniego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie dokładnie myjemy jajka.
    Drożdże rozcieramy z dwiema łyżeczkami cukru. Dodajemy odrobinę mąki i rozprowadzamy 4 łyżkami letniego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie dokładnie myjemy jajka.
  2. 2. Do wyrośniętych drożdży dodajemy utarte żółtka z resztą cukru, przesianą mąkę, resztę ciepłego mleka, sól i cukier waniliowy. Całość wyrabiamy na jednolitą masę.
  3. 3. Następnie dodajemy roztopione, letnie masło i mieszamy aż ciasto będzie odchodziło od rąk. Dodajemy startą skórkę z obu pomarańczy, cytryny oraz wypłukane i osuszone rodzynki.
  4. 4. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
  5. 5. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem formy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
  6. 6. Pieczemy w temperaturze 170°C przez 30 - 45 minut. Przed wyjęciem babki z piekarnika, sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już dopieczone (powinien być suchy).
  7. 7. Gotową babkę posypujemy cukrem pudrem.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Posiłek: Podwieczorek
Kuchnie świata: kuchnia polska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 6-8
Czas przygotowania: 1 - 2 godziny
Rodzaj głównego składnika: mąka i produkty zbożowe
Metody przygotowania: Pieczenie
Sezon: Całoroczne,
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd34267 buy paxil
W tm roku barwiłam jaja ugotowane na twardo i włożone do ciepłego barwnika na całą noc, ...
dzień dobry gdzie ja mogę kupić herbatę Zielona herbata z miętą saga proszę mi napisać
upieczone, pokrojone, zjedzone :-) pychotka
wh0cd912132 cheapest propecia sildenafil best price
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.768