Babka drożdżowa z rodzynkami

Babka drożdżowa z rodzynkami
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
1
1
Średnia 1 / 5 (1 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Cukier  g  x  kcal = 0 kcal
Cytryna  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal =  kcal
Pomarańcza  g  x  kcal =  kcal
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Rodzynki  g  x  kcal = 0 kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Cukier puder  g  x  kcal =  kcal
Drożdże  g  x  kcal = 0 kcal
Żółtko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Cukier waniliowy  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Babka drożdżowa z rodzynkami
  1. 1. Drożdże rozcieramy z dwiema łyżeczkami cukru. Dodajemy odrobinę mąki i rozprowadzamy 4 łyżkami letniego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie dokładnie myjemy jajka.
    Drożdże rozcieramy z dwiema łyżeczkami cukru. Dodajemy odrobinę mąki i rozprowadzamy 4 łyżkami letniego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie dokładnie myjemy jajka.
  2. 2. Do wyrośniętych drożdży dodajemy utarte żółtka z resztą cukru, przesianą mąkę, resztę ciepłego mleka, sól i cukier waniliowy. Całość wyrabiamy na jednolitą masę.
  3. 3. Następnie dodajemy roztopione, letnie masło i mieszamy aż ciasto będzie odchodziło od rąk. Dodajemy startą skórkę z obu pomarańczy, cytryny oraz wypłukane i osuszone rodzynki.
  4. 4. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
  5. 5. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem formy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
  6. 6. Pieczemy w temperaturze 170°C przez 30 - 45 minut. Przed wyjęciem babki z piekarnika, sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już dopieczone (powinien być suchy).
  7. 7. Gotową babkę posypujemy cukrem pudrem.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Posiłek: Podwieczorek
Kuchnie świata: kuchnia polska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 6-8
Czas przygotowania: 1 - 2 godziny
Rodzaj głównego składnika: mąka i produkty zbożowe
Metody przygotowania: Pieczenie
Sezon: Całoroczne,
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd216633 buy albendazole buy adalat Buy Provera albuterol drug buy robaxin
Przydatny artykuł dla osób, które planują założenie bądź dopiero co założyły aparat. Ja ...
wh0cd376695 buy toradol furosemide iv provera valtrex buy revia online fluoxetine
wh0cd282311 crestor tadalis sx
wh0cd227951 cheap cafergot tamoxifen Where To Buy Diflucan bentyl without rx
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.853