Babka drożdżowa z olejem sojowym

Babka drożdżowa z olejem sojowym
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Cukier  g  x  kcal = 0 kcal
Cytryna  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Pomarańcza  g  x  kcal =  kcal
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Olej sojowy  g  x  kcal = 0 kcal
Rodzynki  g  x  kcal = 0 kcal
Mleko  g  x  kcal = 0 kcal
Drożdże  g  x  kcal = 0 kcal
Żółtko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Cukier waniliowy  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Babka drożdżowa z olejem sojowym
  1. 1. Przebrane rodzynki płuczemy i osuszamy.
    Przebrane rodzynki płuczemy i osuszamy.
  2. 2. Skórkę pomarańczową kroimy w kostkę, a ze sparzonej we wrzątku cytryny ścieramy skórkę.
  3. 3. Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, łyżką mąki i rozprowadzamy z 4 łyżkami letniego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. 4. W międzyczasie dokładnie myjemy jajka.
  5. 5. Do wyrośniętych drożdży dodajemy utarte żółtka z cukrem, przesianą mąkę, resztę ciepłego mleka, sól, cukier waniliowy i olej sojowy. Wyrobione ciasto powinno odchodzić od ręki.
  6. 6. Do ciasta dodajemy wcześniej przygotowaną skórkę pomarańczową i cytrynową oraz rodzynki. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  7. 7. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy masę do wysmarowanej masłem formy i znowu pozostawiamy do wyrośnięcia.
  8. 8. Pieczemy w temperaturze 170°C przez 30 - 45 minut. Przed wyjęciem babki z piekarnika, patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto jest już upieczone (patyk powinien być suchy).
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Posiłek: Podwieczorek
Kuchnie świata: kuchnia polska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 3-4
Czas przygotowania: 1 - 2 godziny
Rodzaj głównego składnika: mąka i produkty zbożowe
Metody przygotowania: Pieczenie
Sezon: Całoroczne,
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd945975 prednisone advair erythromycin propecia atomoxetine strattera
wh0cd306073 buy sildenafil
wh0cd673040 cytotec avodart propecia nexium valtrex proventil inhaler for sale buy propecia
wh0cd750037 furosemide atarax for eczema this site order lasix with no prescription arimidex where ...
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:4.646