Babka drożdżowa z olejem sojowym

Babka drożdżowa z olejem sojowym
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Cukier  g  x  kcal = 0 kcal
Cytryna  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Pomarańcza  g  x  kcal =  kcal
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Olej sojowy  g  x  kcal = 0 kcal
Rodzynki  g  x  kcal = 0 kcal
Mleko  g  x  kcal = 0 kcal
Drożdże  g  x  kcal = 0 kcal
Żółtko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Cukier waniliowy  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Babka drożdżowa z olejem sojowym
  1. 1. Przebrane rodzynki płuczemy i osuszamy.
    Przebrane rodzynki płuczemy i osuszamy.
  2. 2. Skórkę pomarańczową kroimy w kostkę, a ze sparzonej we wrzątku cytryny ścieramy skórkę.
  3. 3. Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, łyżką mąki i rozprowadzamy z 4 łyżkami letniego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. 4. W międzyczasie dokładnie myjemy jajka.
  5. 5. Do wyrośniętych drożdży dodajemy utarte żółtka z cukrem, przesianą mąkę, resztę ciepłego mleka, sól, cukier waniliowy i olej sojowy. Wyrobione ciasto powinno odchodzić od ręki.
  6. 6. Do ciasta dodajemy wcześniej przygotowaną skórkę pomarańczową i cytrynową oraz rodzynki. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  7. 7. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy masę do wysmarowanej masłem formy i znowu pozostawiamy do wyrośnięcia.
  8. 8. Pieczemy w temperaturze 170°C przez 30 - 45 minut. Przed wyjęciem babki z piekarnika, patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto jest już upieczone (patyk powinien być suchy).
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Posiłek: Podwieczorek
Kuchnie świata: kuchnia polska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 3-4
Czas przygotowania: 1 - 2 godziny
Rodzaj głównego składnika: mąka i produkty zbożowe
Metody przygotowania: Pieczenie
Sezon: Całoroczne,
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd362935 hydrochlorothiazide online nexium get more info buy clonidine online amoxicillin 875 ...
w jakiś nieoczywisty sposób, trzeba zarabiać, kogo głupoty interesują ?
Kompletne bzdury. Dieta paleo czy nawet LCHF to rozwiązanie. Unikanie tłuszczu zwierzęcego to ...
dobre ale szkodliwe
Lampka jest poprawnym zwrotem, które znajduje się w słowniku języka polskiego PWN. Czy mamy ...
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.836