Babka parzona

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Cukier  g  x  kcal = 0 kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Rodzynki  g  x  kcal = 0 kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Drożdże  g  x  kcal = 0 kcal
Żółtko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Skórka z cytryny  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Babka parzona
  1. 1. Dwie formy do babki smarujemy dokładnie masłem.
  2. 2. Przebrane rodzynki płuczemy i osuszamy.
  3. 3. Cytrynę myjemy w gorącej wodzie, następnie ścieramy skórkę na drobnej tarce.
  4. 4. Jaja dokładnie myjemy i oddzielamy białko od żółtka.
  5. 5. Dokładnie rozcieramy szklankę przesianej mąki ze szklanką wrzącego mleka.
  6. 6. Rozcieramy drożdże z 4 łyżeczkami cukru, a następnie rozprowadzamy pozostałą ilością chłodnego mleka i odstawiamy do wyrośnięcia.
  7. 7. Zaparzamy pozostałą ilość mąki, po czym studzimy ją i dodajemy do niej rozczyn z drożdży.
  8. 8. Całość ucieramy i podczas tej czynności dodajemy po jednym żółtku oraz stopniowo cukier i sól.
  9. 9. Ciasto wyrabiamy rękami przez ok. godzinę, a pod koniec dodajemy roztopione pozostałe masło.
  10. 10. Następnie dodajemy do ciasta wcześniej przygotowane rodzynki i skórkę cytrynową.
  11. 11. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, a następnie dzielimy ciasto na 2 równe części i przekładamy do form.
  12. 12. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, po czym pieczemy przez ok. 1 godzinę w temperaturze 220ºC.
  13. 13. Lekko wystudzone, upieczone babki wyjmujemy z form.
  14. 14. Babkę parzoną możemy posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Posiłek: Podwieczorek
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 8-12
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Nutrition is a illustrious possess of having a in the pink lifestyle. You may scarcity to be more ...
wh0cd653757 prednisone lisinopril clindamycin baclofen finasteride without prescription
wh0cd783998 erythromycin benicar hct price allopurinol buy
wh0cd381951 aripiprazole abilify tetracycline buy online buy celexa strattera online vardenafil
wh0cd566556 robaxin pills Celebrex Tabs
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.547