Babka parzona

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Cukier  g  x  kcal = 0 kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Rodzynki  g  x  kcal = 0 kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Drożdże  g  x  kcal = 0 kcal
Żółtko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Skórka z cytryny  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Babka parzona
  1. 1. Dwie formy do babki smarujemy dokładnie masłem.
  2. 2. Przebrane rodzynki płuczemy i osuszamy.
  3. 3. Cytrynę myjemy w gorącej wodzie, następnie ścieramy skórkę na drobnej tarce.
  4. 4. Jaja dokładnie myjemy i oddzielamy białko od żółtka.
  5. 5. Dokładnie rozcieramy szklankę przesianej mąki ze szklanką wrzącego mleka.
  6. 6. Rozcieramy drożdże z 4 łyżeczkami cukru, a następnie rozprowadzamy pozostałą ilością chłodnego mleka i odstawiamy do wyrośnięcia.
  7. 7. Zaparzamy pozostałą ilość mąki, po czym studzimy ją i dodajemy do niej rozczyn z drożdży.
  8. 8. Całość ucieramy i podczas tej czynności dodajemy po jednym żółtku oraz stopniowo cukier i sól.
  9. 9. Ciasto wyrabiamy rękami przez ok. godzinę, a pod koniec dodajemy roztopione pozostałe masło.
  10. 10. Następnie dodajemy do ciasta wcześniej przygotowane rodzynki i skórkę cytrynową.
  11. 11. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, a następnie dzielimy ciasto na 2 równe części i przekładamy do form.
  12. 12. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, po czym pieczemy przez ok. 1 godzinę w temperaturze 220ºC.
  13. 13. Lekko wystudzone, upieczone babki wyjmujemy z form.
  14. 14. Babkę parzoną możemy posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Posiłek: Podwieczorek
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 8-12
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd465093 buy disulfiram online bupropion sr 150 mg tablet meclizine where can i buy propecia ...
wh0cd354447 BUY TORADOL ONLINE
wh0cd60545 indocin online elocon buy karela prednisolone online synthroid yasmin
wh0cd318145 prilosec pills
wh0cd721809 nolvadex for sale
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.543