Moussaka warzywna

Moussaka warzywna
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3
3
Średnia 3 / 5 (3 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Cukinia  g  x  kcal =  kcal
Bakłażan  g  x  kcal =  kcal
Bulion warzywny  g  x   kcal =  kcal
Soja  g  x  kcal = 0 kcal
Cebula  g  x  kcal =  kcal
Wino Czerwone Wytrawne  g  x  kcal =  kcal
Pomidor  g  x  kcal =  kcal
Koncentrat pomidorowy  g  x  kcal =  kcal
Czosnek  g  x  kcal =  kcal
Cynamon mielony  g  x  kcal =  kcal
Kmin  g  x  kcal =  kcal
Papryka słodka w proszku  g  x  kcal =  kcal
Pietruszka nać  g  x  kcal =  kcal
Mąka  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal =  kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Crème fraîche  g  x   kcal =  kcal
Gałka muszkatołowa  g  x  kcal =  kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Ziemniaki  g  x  kcal = 0 kcal
Bułka tarta  g  x  kcal = 0 kcal
Chilli w proszku  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Pieprz czarny  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Moussaka warzywna
  1. 1. Cukinie i bakłażany kroimy wzdłuż na cienkie paski. Pieczemy przez 15 minut w 200°C, po czym wyjmujemy i odstawiamy.
    Cukinie i bakłażany kroimy wzdłuż na cienkie paski. Pieczemy przez 15 minut w 200°C, po czym wyjmujemy i odstawiamy.
  2. 2. Zalewamy soję doprawionym łyżeczką chili bulionem warzywnym. Moczymy tak przez kilkanaście minut i odciskamy.
  3. 3. 3.Cebulę drobno siekamy i rumienimy na maśle. Dodajemy soję i zwiększamy ogień. Zalewamy winem, wlewamy pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy i dosypujemy wyciśnięty czosnek. Doprawiamy cynamonem, chili, kminkiem, papryką mieloną, solą i pieprzem. Dusimy jeszcze przez 5 minut. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
  4. 4. Oddzielnie przygotowujemy zasmażkę z mąki i masła. Porcjami wlewamy mleko doprowadzając do wrzenia po każdym dolaniu.
  5. 5. Gdy powstanie jednolity sos, dodajemy crème fraîche. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i szczyptą chili. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z roztrzepanymi jajkami.
  6. 6. Ziemniaki gotujemy w mundurkach przez 15-20 minut, po czym studzimy, obieramy i kroimy na plasterki. Pomidory także kroimy na plasterki i dzielimy na dwie porcje.
  7. 7. Brytfankę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tarą. Kolejno układamy: ziemniaki, 1/3 soi, jedną porcję pomidorów, plasterki bakłażana, 1/3 soi, plastry cukinii i ostatnią część soi. Na wierzch układamy resztę pomidorów.
  8. 8. Zalewamy sosem i pieczemy w temperaturze 180°C, przez 40 minut.
Klasyfikacja przepisu:
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd620811 buy strattera pfizer celebrex diflucan 1 clindamycin
http://dapoxetine-onlinepriligy.net/ - dapoxetine-onlinepriligy.net.ankor ...
http://dapoxetine-onlinepriligy.net/ - dapoxetine-onlinepriligy.net.ankor ...
http://dapoxetine-onlinepriligy.net/ - dapoxetine-onlinepriligy.net.ankor ...
wh0cd362935 hydrochlorothiazide online nexium get more info buy clonidine online amoxicillin 875 ...
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.838