Moussaka warzywna

Moussaka warzywna
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3
3
Średnia 3 / 5 (3 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Cukinia  g  x  kcal =  kcal
Bakłażan  g  x  kcal =  kcal
Bulion warzywny  g  x   kcal =  kcal
Soja  g  x  kcal = 0 kcal
Cebula  g  x  kcal =  kcal
Wino Czerwone Wytrawne  g  x  kcal =  kcal
Pomidor  g  x  kcal =  kcal
Koncentrat pomidorowy  g  x  kcal =  kcal
Czosnek  g  x  kcal =  kcal
Cynamon mielony  g  x  kcal =  kcal
Kmin  g  x  kcal =  kcal
Papryka słodka w proszku  g  x  kcal =  kcal
Pietruszka nać  g  x  kcal =  kcal
Mąka  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal =  kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Crème fraîche  g  x   kcal =  kcal
Gałka muszkatołowa  g  x  kcal =  kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Ziemniaki  g  x  kcal = 0 kcal
Bułka tarta  g  x  kcal = 0 kcal
Chilli w proszku  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Pieprz czarny  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Moussaka warzywna
  1. 1. Cukinie i bakłażany kroimy wzdłuż na cienkie paski. Pieczemy przez 15 minut w 200°C, po czym wyjmujemy i odstawiamy.
    Cukinie i bakłażany kroimy wzdłuż na cienkie paski. Pieczemy przez 15 minut w 200°C, po czym wyjmujemy i odstawiamy.
  2. 2. Zalewamy soję doprawionym łyżeczką chili bulionem warzywnym. Moczymy tak przez kilkanaście minut i odciskamy.
  3. 3. 3.Cebulę drobno siekamy i rumienimy na maśle. Dodajemy soję i zwiększamy ogień. Zalewamy winem, wlewamy pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy i dosypujemy wyciśnięty czosnek. Doprawiamy cynamonem, chili, kminkiem, papryką mieloną, solą i pieprzem. Dusimy jeszcze przez 5 minut. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
  4. 4. Oddzielnie przygotowujemy zasmażkę z mąki i masła. Porcjami wlewamy mleko doprowadzając do wrzenia po każdym dolaniu.
  5. 5. Gdy powstanie jednolity sos, dodajemy crème fraîche. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i szczyptą chili. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z roztrzepanymi jajkami.
  6. 6. Ziemniaki gotujemy w mundurkach przez 15-20 minut, po czym studzimy, obieramy i kroimy na plasterki. Pomidory także kroimy na plasterki i dzielimy na dwie porcje.
  7. 7. Brytfankę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tarą. Kolejno układamy: ziemniaki, 1/3 soi, jedną porcję pomidorów, plasterki bakłażana, 1/3 soi, plastry cukinii i ostatnią część soi. Na wierzch układamy resztę pomidorów.
  8. 8. Zalewamy sosem i pieczemy w temperaturze 180°C, przez 40 minut.
Klasyfikacja przepisu:
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd240387 allopurinol tetracycline celebrex 200 mg proscar desyrel 50 mg
wh0cd337793 fluoxetine10mg cipro benicar diclofenac furosemide furosemide 20 mg tab trazodone
wh0cd708121 lasix without prescriptions allopurinol zithromax go here synthroid where to buy ...
wh0cd294750 Adalat Tablets inderal propranolol
wh0cd871195 buy robaxin online buy proscar clomid buy celexa
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.137