Placek drożdżowy z kruszonką

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Drożdże  g  x  kcal = 0 kcal
Cukier  g  x  kcal = 0 kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Rodzynki  g  x  kcal = 0 kcal
Cukier puder  g  x  kcal = 0 kcal
Wanilia  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Placek drożdżowy z kruszonką
  1. 1. Tortownicę smarujemy niewielką ilością masła.
  2. 2. Skorupki jaj dokładnie myjemy w ciepłej wodzie.
  3. 3. Mąkę przesiewamy przez sito.
  4. 4. Drożdże zagniatamy z cukrem, 800 g mąki i letnim mlekiem, po czym pozostawiamy do wyrośnięcia.
  5. 5. Jaja z cukrem ubijamy trzepaczką i łączymy z mąką, rozczynem drożdżowym i letnim mlekiem.
  6. 6. Całość dokładnie zagniatamy.
  7. 7. Kiedy ciasto będzie gładkie i lśniące, a na jego powierzchni zaobserwujemy pęcherzyki powietrza, należy dodać rodzynki.
  8. 8. Wyrobione ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu, żeby wyrosło. Kiedy już wyrośnie wkładamy do tortownicy i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia.
  9. 9. W celu przygotowania kruszonki masło siekamy z resztą mąki, dodajemy cukier i wanilię. Całość dokładnie mieszamy, a następnie kruszonkę ścieramy na tarce.
  10. 10. Jeżeli ciasto wyrosło posypujemy je po wierzchu kruszonką i wstawiamy ponownie do piekarnika.
  11. 11. Pieczemy przez 40 - 50 minut w temperaturze 160 - 180° C.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Kuchnie świata: kuchnia polska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 4-6
Czas przygotowania: 1 - 2 godziny
Rodzaj głównego składnika: mąka i produkty zbożowe
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd465093 buy disulfiram online bupropion sr 150 mg tablet meclizine where can i buy propecia ...
wh0cd354447 BUY TORADOL ONLINE
wh0cd60545 indocin online elocon buy karela prednisolone online synthroid yasmin
wh0cd318145 prilosec pills
wh0cd721809 nolvadex for sale
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.576