Placek drożdżowy z kruszonką

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Drożdże  g  x  kcal = 0 kcal
Cukier  g  x  kcal = 0 kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Rodzynki  g  x  kcal = 0 kcal
Cukier puder  g  x  kcal = 0 kcal
Wanilia  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Placek drożdżowy z kruszonką
  1. 1. Tortownicę smarujemy niewielką ilością masła.
  2. 2. Skorupki jaj dokładnie myjemy w ciepłej wodzie.
  3. 3. Mąkę przesiewamy przez sito.
  4. 4. Drożdże zagniatamy z cukrem, 800 g mąki i letnim mlekiem, po czym pozostawiamy do wyrośnięcia.
  5. 5. Jaja z cukrem ubijamy trzepaczką i łączymy z mąką, rozczynem drożdżowym i letnim mlekiem.
  6. 6. Całość dokładnie zagniatamy.
  7. 7. Kiedy ciasto będzie gładkie i lśniące, a na jego powierzchni zaobserwujemy pęcherzyki powietrza, należy dodać rodzynki.
  8. 8. Wyrobione ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu, żeby wyrosło. Kiedy już wyrośnie wkładamy do tortownicy i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia.
  9. 9. W celu przygotowania kruszonki masło siekamy z resztą mąki, dodajemy cukier i wanilię. Całość dokładnie mieszamy, a następnie kruszonkę ścieramy na tarce.
  10. 10. Jeżeli ciasto wyrosło posypujemy je po wierzchu kruszonką i wstawiamy ponownie do piekarnika.
  11. 11. Pieczemy przez 40 - 50 minut w temperaturze 160 - 180° C.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Kuchnie świata: kuchnia polska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 4-6
Czas przygotowania: 1 - 2 godziny
Rodzaj głównego składnika: mąka i produkty zbożowe
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd641317 citalopram headaches tetracycline capsules rimonabant bentyl abilify
wh0cd436316 buy azithromycin buy colchicine online augmentin tretinoin cream albuterol buy ...
wh0cd422759 atarax syrup proscar no rx
wh0cd456713 Wellbutrin Online Allopurinol Pills erythromycin
wh0cd347989 erythromycin online stromectol where to buy synthroid benicar zoloft buy celexa
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.177