Brukselka zapiekana z beszamelem

Brukselka zapiekana z beszamelem
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
2
1
Średnia 2 / 5 (1 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Cukier  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal =  kcal
Pieprz czarny  g  x  kcal =  kcal
Gałka muszkatołowa  g  x  kcal =  kcal
Brukselka  g  x  kcal = 0 kcal
Mąka  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Mleko 3,2%  g  x  kcal =  kcal
Ser żółty  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Brukselka zapiekana z beszamelem
  1. 1. Brukselkę obieramy z wierzchnich liści i dokładnie myjemy.
    Brukselkę obieramy z wierzchnich liści i dokładnie myjemy.
  2. 2. Gotujemy ją w osolonej i osłodzonej wodzie na półtwardo.
  3. 3. Sos beszamelowy przygotowujemy z roztopionego masła i mąki. Podgrzewamy do momentu aż mąka się spieni i mieszając dodajemy powoli mleko. Jeżeli powstaną grudki można je rozbić mikserem.
  4. 4. Gdy sos zgęstnieje dodajemy gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku.
  5. 5. Brukselkę wkładamy do naczynia żaroodpornego zalewamy sosem beszamelowym i posypujemy startym serem.
  6. 6. Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 220ºC do momentu roztopienia sera (około 20 minut).
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Dodatki
Posiłek: Obiad Lunch Kolacja
Kuchnie świata: kuchnia francuska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 4-6
Czas przygotowania: 30 - 60 minut
Rodzaj głównego składnika: warzywa
Metody przygotowania: Gotowanie Zapiekanie, opiekanie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd216633 buy albendazole buy adalat Buy Provera albuterol drug buy robaxin
Przydatny artykuł dla osób, które planują założenie bądź dopiero co założyły aparat. Ja ...
wh0cd376695 buy toradol furosemide iv provera valtrex buy revia online fluoxetine
wh0cd282311 crestor tadalis sx
wh0cd227951 cheap cafergot tamoxifen Where To Buy Diflucan bentyl without rx
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.105