Pierniki

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Cukier  g  x  kcal = 0 kcal
Gałka muszkatołowa  g  x  kcal =  kcal
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Cynamon  g  x  kcal =  kcal
Goździki  g  x  kcal =  kcal
Miód  g  x  kcal = 0 kcal
Margaryna twarda  g  x  kcal = 0 kcal
Woda  g  x  kcal =  kcal
Ocet spirytusowy  g  x  kcal =  kcal
Żółtko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Soda oczyszczona  g  x  kcal = 0 kcal
Marmolada malinowa  g  x   kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Pierniki
  1. 1. Przygotowujemy karmel. Cukier (2dkg) topimy na patelni. Dolewamy do niego wodę i zagotowujemy.
  2. 2. Pozostałą część cukru zalewamy karmelem, dodajemy miód i przyprawy. Wszystko łączymy, zagotowujemy i studzimy.
  3. 3. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy miód, sodę, margarynę i jaja. Mieszamy.
  4. 4. Przekładamy na stolnicę i dalej wyrabiamy jak ciasto na pierogi. Jeżeli będzie za rzadkie dodajemy mąkę. Wyrobione ciasto odstawiamy na 30 minut, aby stężało.
  5. 5. Z ciasta formujemy wałki o średnicy 2,5cm.
  6. 6. Kroimy je na kawałki o długości 3cm i nakładamy na każdy 1/2 łyżeczki marmolady.
  7. 7. Nadajemy im kształt orzecha włoskiego.
  8. 8. Uformowane pierniki układamy na posmarowanej blasze i władamy do piekarnika. Pieczemy 40 minut.
  9. 9. Z wody, cukru i octu przygotowujemy lukier. W tym celu gotujemy składniki aż do uzyskania gęstego syropu. W czasie gotowania obmywamy brzegi naczynia piórkiem maczanym w wodzie, aby cukier nie krystalizował się.
  10. 10. Powierzchnię syropu skraplamy wodą i mieszamy aż do białości przy pomocy drewnianej łyżki.
  11. 11. Dodajemy do lukru sok z cytryny i mieszamy.
  12. 12. Gotowym lukrem polewamy upieczone pierniki i odstawiamy, aby lukier stężał.
Klasyfikacja przepisu:
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd974705 cytoxan chloroquine namenda xr voucher coumadin for dvt zerit meclizine pristiq 150 mg
wh0cd187426 triamterene brand name
wh0cd460372 fluconazole 150mg Nolvadex clomid pills
wh0cd680813 flomax azulfidine procardia for preterm labor apcalis symmetrel
wh0cd950788 tretinoin rimonabant clonidine .3 mg
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.682