Pierniki

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Cukier  g  x  kcal = 0 kcal
Gałka muszkatołowa  g  x  kcal =  kcal
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Cynamon  g  x  kcal =  kcal
Goździki  g  x  kcal =  kcal
Miód  g  x  kcal = 0 kcal
Margaryna twarda  g  x  kcal = 0 kcal
Woda  g  x  kcal =  kcal
Ocet spirytusowy  g  x  kcal =  kcal
Żółtko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Soda oczyszczona  g  x  kcal = 0 kcal
Marmolada malinowa  g  x   kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Pierniki
  1. 1. Przygotowujemy karmel. Cukier (2dkg) topimy na patelni. Dolewamy do niego wodę i zagotowujemy.
  2. 2. Pozostałą część cukru zalewamy karmelem, dodajemy miód i przyprawy. Wszystko łączymy, zagotowujemy i studzimy.
  3. 3. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy miód, sodę, margarynę i jaja. Mieszamy.
  4. 4. Przekładamy na stolnicę i dalej wyrabiamy jak ciasto na pierogi. Jeżeli będzie za rzadkie dodajemy mąkę. Wyrobione ciasto odstawiamy na 30 minut, aby stężało.
  5. 5. Z ciasta formujemy wałki o średnicy 2,5cm.
  6. 6. Kroimy je na kawałki o długości 3cm i nakładamy na każdy 1/2 łyżeczki marmolady.
  7. 7. Nadajemy im kształt orzecha włoskiego.
  8. 8. Uformowane pierniki układamy na posmarowanej blasze i władamy do piekarnika. Pieczemy 40 minut.
  9. 9. Z wody, cukru i octu przygotowujemy lukier. W tym celu gotujemy składniki aż do uzyskania gęstego syropu. W czasie gotowania obmywamy brzegi naczynia piórkiem maczanym w wodzie, aby cukier nie krystalizował się.
  10. 10. Powierzchnię syropu skraplamy wodą i mieszamy aż do białości przy pomocy drewnianej łyżki.
  11. 11. Dodajemy do lukru sok z cytryny i mieszamy.
  12. 12. Gotowym lukrem polewamy upieczone pierniki i odstawiamy, aby lukier stężał.
Klasyfikacja przepisu:
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Nutrition is a illustrious possess of having a in the pink lifestyle. You may scarcity to be more ...
wh0cd653757 prednisone lisinopril clindamycin baclofen finasteride without prescription
wh0cd783998 erythromycin benicar hct price allopurinol buy
wh0cd381951 aripiprazole abilify tetracycline buy online buy celexa strattera online vardenafil
wh0cd566556 robaxin pills Celebrex Tabs
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.738