Pierniki

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Cukier  g  x  kcal = 0 kcal
Gałka muszkatołowa  g  x  kcal =  kcal
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Cynamon  g  x  kcal =  kcal
Goździki  g  x  kcal =  kcal
Miód  g  x  kcal = 0 kcal
Margaryna twarda  g  x  kcal = 0 kcal
Woda  g  x  kcal =  kcal
Ocet spirytusowy  g  x  kcal =  kcal
Żółtko jaja kurzego  g  x  kcal =  kcal
Soda oczyszczona  g  x  kcal = 0 kcal
Marmolada malinowa  g  x   kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Pierniki
  1. 1. Przygotowujemy karmel. Cukier (2dkg) topimy na patelni. Dolewamy do niego wodę i zagotowujemy.
  2. 2. Pozostałą część cukru zalewamy karmelem, dodajemy miód i przyprawy. Wszystko łączymy, zagotowujemy i studzimy.
  3. 3. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy miód, sodę, margarynę i jaja. Mieszamy.
  4. 4. Przekładamy na stolnicę i dalej wyrabiamy jak ciasto na pierogi. Jeżeli będzie za rzadkie dodajemy mąkę. Wyrobione ciasto odstawiamy na 30 minut, aby stężało.
  5. 5. Z ciasta formujemy wałki o średnicy 2,5cm.
  6. 6. Kroimy je na kawałki o długości 3cm i nakładamy na każdy 1/2 łyżeczki marmolady.
  7. 7. Nadajemy im kształt orzecha włoskiego.
  8. 8. Uformowane pierniki układamy na posmarowanej blasze i władamy do piekarnika. Pieczemy 40 minut.
  9. 9. Z wody, cukru i octu przygotowujemy lukier. W tym celu gotujemy składniki aż do uzyskania gęstego syropu. W czasie gotowania obmywamy brzegi naczynia piórkiem maczanym w wodzie, aby cukier nie krystalizował się.
  10. 10. Powierzchnię syropu skraplamy wodą i mieszamy aż do białości przy pomocy drewnianej łyżki.
  11. 11. Dodajemy do lukru sok z cytryny i mieszamy.
  12. 12. Gotowym lukrem polewamy upieczone pierniki i odstawiamy, aby lukier stężał.
Klasyfikacja przepisu:
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd620811 buy strattera pfizer celebrex diflucan 1 clindamycin
http://dapoxetine-onlinepriligy.net/ - dapoxetine-onlinepriligy.net.ankor ...
http://dapoxetine-onlinepriligy.net/ - dapoxetine-onlinepriligy.net.ankor ...
http://dapoxetine-onlinepriligy.net/ - dapoxetine-onlinepriligy.net.ankor ...
wh0cd362935 hydrochlorothiazide online nexium get more info buy clonidine online amoxicillin 875 ...
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.697