Bułka z ziemniakami

Bułka z ziemniakami
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
5
2
Średnia 5 / 5 (2 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Mak niebieski  g  x  kcal =  kcal
Cukier  g  x  kcal = 0 kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Ziemniaki  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Drożdże  g  x  kcal = 0 kcal
Skórka z cytryny  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Bułka z ziemniakami
  1. 1. Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, a gdy zaczną rosnąć, wlewamy je do miski.
    Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, a gdy zaczną rosnąć, wlewamy je do miski.
  2. 2. Dodajemy wcześniej podgrzane mleko, ugotowane ziemniaki oraz cukier i sól.
  3. 3. Wszystko dokładnie mieszamy.
  4. 4. Do masy dodajemy mąkę i startą skórkę z cytryny.
  5. 5. Zagniatamy ciasto.
  6. 6. Dodajemy do niego rozpuszczone masło, dobrze wyrabiamy ciasto i odstawiamy je do wyrośnięcia na 2 godziny.
  7. 7. Formujemy okrągłą bułkę i przekładamy ją na blachę.
  8. 8. Odstawiamy ją w ciepłe miejsce, aby wyrosła.
  9. 9. Smarujemy jej powierzchnię roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem.
  10. 10. Bułkę pieczemy przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 220ºC.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Dodatki
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 4-6
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd811524 buy anafranil online Buy Triamterene
wh0cd591094 buy cafergot toradol pills
wh0cd342046 tetracycline prednisone drug diclofenac cymbalta canada buy betapace as explained here
wh0cd840136 vermox buy celebrex phenergan lowest prices
wh0cd150255 medrol pak
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.743