Sałatka ze szparagów, truskawek i krewetek

Sałatka ze szparagów, truskawek i krewetek
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
5
1
Średnia 5 / 5 (1 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Szparag biały  g  x  kcal =  kcal
Truskawka  g  x  kcal = 0 kcal
Krewetki  g  x  kcal = 0 kcal
Sos holenderski  g  x   kcal =  kcal
Szczypiorek  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Sałatka ze szparagów, truskawek i krewetek
  1. 1. Szparagi myjemy, obieramy i odcinamy końce.
    Szparagi myjemy, obieramy i odcinamy końce.
  2. 2. W wysokim garnku zagotowujemy wodę, dodajemy sok z cytryny, niewielką ilość cukru i wkładamy pionowo szparagi. Wodę można delikatnie posolić.
  3. 3. Ugotowane szparagi kroimy na około 3cm kawałki.
  4. 4. Surowe (szare krewetki) oczyszczamy: odrywamy główki, zdejmujemy pancerze i wyjmujemy ciemną nitkę biegnącą wzdłuż grzbietu.
  5. 5. Zagotowujemy wodę z dodatkiem soku z cytryny. Gdy woda zawrze wrzucamy obrane krewetki.
  6. 6. Przygotowujemy sos zgodnie z proponowanym przepisem.
  7. 7. Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek i kroimy na mniejsze cząstki.
  8. 8. W misce mieszamy ugotowane szparagi, krewetki i truskawki.
  9. 9. Całość polewamy sosem holenderskim i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
  10. 10. 
  11. 11. Pamiętaj, aby podczas gotowania szparagów ich główki wystawały ponad wodę, dzięki temu ugotują się na parze i będą smaczniejsze.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Przystawki
Posiłek: Lunch
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 3-4
Czas przygotowania: 30 - 60 minut
Rodzaj głównego składnika: owoce owoce morza warzywa
Metody przygotowania: Pieczenie
Szczególne okazje: Kolacja dla dwojga/walentynki,
Sezon: Wiosna, Lato,
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd251709 Clindamycin
wh0cd152067 diclofenac by mail order
Omijać z daleka. Sprzedają stare ciasta. Już kilka razy nabralismy się.
wh0cd523521 albendazole arimidex propecia order celebrex 200
wh0cd10507 plavix without rx
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.951