Ciastka francuskie z kremem

Ciastka francuskie z kremem
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
3
7
Średnia 3 / 5 (7 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Mąka pszenna  g  x  kcal = 0 kcal
Ocet 6%  g  x  kcal =  kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Mąka ziemniaczana  g  x  kcal = 0 kcal
Wanilia  g  x  kcal =  kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Cukier  g  x  kcal = 0 kcal
Cukier puder  g  x  kcal = 0 kcal
Woda  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Ciastka francuskie z kremem
  1. 1. Aby przygotować ciasto maślane, przesianą mąkę pszenną (10dkg) łączymy z masłem, ucieramy na jednolitą masę.
    Aby przygotować ciasto maślane, przesianą mąkę pszenną (10dkg) łączymy z masłem, ucieramy na jednolitą masę.
  2. 2. Zagniatamy ciasto podstawowe z 20kg mąki, wody i octu oraz jajka. Rozwałkowujemy tak, aby ciasto nabrało kształtu koła, a następnie układamy na nim ciasto maślane.
  3. 3. Obydwa ciasta delikatnie wałkujemy, składamy kilka razy w kopertę i nadajemy mu kształt prostokąta. Na koniec zawijamy w lnianą ściereczkę i wkładamy do lodówki.
  4. 4. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 1 cm, przenosimy za pomocą wałka na blachę i pieczemy około 15 minut. Gdy zarumieni się wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy aż ostygnie.
  5. 5. Oddzielnie przygotowujemy krem: cztery żółtka, całe jajko i wanilię połączoną z cukrem ucieramy na jednolitą masę.
  6. 6. Mąkę ziemniaczaną rozcieramy w mleku (250 ml).
  7. 7. Wszystkie utarte na masę składniki kremu wlewamy do gotującego się mleka (250 ml) i stale mieszamy, aby nie powstały grudki. Gotujemy do momentu aż masa zgęstnieje.
  8. 8. Upieczone ciasto dzielimy na dwie części.
  9. 9. Masę wylewamy na jedną część ciasta, a drugą część kładziemy na wierzch. Całość posypujemy cukrem pudrem.
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd599071 buy ventolin trazodone cost Propecia
wh0cd136842 augmentin amoxil cheap avana
wh0cd721279 clicking here BUY MEDROL apcalis tofranil
Acai Berry - How Come Acai Berry Supplement Great You? Is the item certified holistic? There are ...
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.69