Marokańskie marynowane cytryny

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Cytryna  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Marokańskie marynowane cytryny
  1. 1. Umyj dokładnie cytryny szczoteczka i osusz je.
  2. 2. Odetnij nieco zaokrąglone końcówki i twarda szypułkę.
  3. 3. Natnij cytryny wzdłuż, na 4 części, tak aby otrzymać x, ale nie rozcinaj ich do końca.
  4. 4. Nałóż palcami w nacięcia gruboziarnistą sól. Na jedną cytrynę przypada prawie cała łyżka.
  5. 5. Włóż cytryny do dużego słoika.
  6. 6. Z reszty cytryn wyciśnij do słoika sok.
  7. 7. Przykryj słoik.
  8. 8. Następnego dnia dociśnij cytryny do dna słoika, aby puściły sok. Powtarzaj tę czynność codziennie, aż cytryny całkowicie zostaną przykryte sokiem.(około 3 dni)
  9. 9. Po miesiącu cytryny powinny być miękkie. Wstaw słoik do lodówki, gdzie możesz przechowywać cytryny około 6 miesięcy.
  10. 10. Przed wykorzystaniem opłucz cytryny w wodzie, aby usunąć nadmiar soli.
  11. 11. 
  12. 12. Jak je wykorzystać:
  13. 13. Wyjmij cytryny ze słoika, opłucz je wodą. Przekrój na pół i oczyść. Pokrój skórkę w cienkie paski lub kostkę. Miąższ możesz natomiast przecisnąć przez sitko i wykorzystać sok.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Dodatki
Kuchnie świata: kuchnia marokańska
Stopień trudności: Średnie
Metody przygotowania: Marynowanie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Jak można coś takiego wciskać ludziom?! Ohyda! Przy pierwszym kęsie wyczułam mannę, a ...
swietnie
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.282