Makaron domowy

Makaron domowy
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
4.5
4
Średnia 4.5 / 5 (4 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Woda  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Makaron domowy
  1. 1. Mąkę przesiewamy i wysypujemy na stolnicę. Pozostawiamy trochę mąki do podsypania.
  2. 2. Jajka wbijamy do szklanki.
  3. 3. Następnie przelewamy na stolnicę, mieszamy z mąką za pomocą noża i zagniatamy ciasto rękoma. Gdy uzyskane ciasto jest zbyt twarde dolewamy odrobinę zimnej wody.
  4. 4. Z ciasta rozwałkowujemy placki o grubości 1-2 mm i odkładamy je na ściereczkę posypaną mąką, by przeschły.
  5. 5. Po 10-15 minutach kroimy placki w paski o szerokości 5-10 cm, układamy je jeden na drugim i kroimy.
  6. 6. W zależności od przeznaczenia makaron kroimy na odpowiednią szerokość. Do rosołu powinien być jak najcieńszy, do innych zup może być pokrojony grubiej. Płaty możemy też pokroić w kwadraciki na łazanki.
    W zależności od przeznaczenia makaron kroimy na odpowiednią szerokość. Do rosołu powinien być jak najcieńszy, do innych zup może być pokrojony grubiej. Płaty możemy też pokroić w kwadraciki na łazanki.
  7. 7. Pokrojony makaron wrzucamy partiami do dużego garnka z wrzącą, osoloną wodą. Aby makaron się nie posklejał, mieszamy go co pewien czas. Najlepiej użyć w tym celu dużego widelca.
  8. 8. Makaron gotujemy około 10 minut.
  9. 9. Ugotowany makaron odcedzamy i przelewamy zimną przegotowaną wodą.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Dodatki
Posiłek: Obiad Kolacja
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 3-4
Czas przygotowania: 30 - 60 minut
Rodzaj głównego składnika: jajka mąka i produkty zbożowe
Metody przygotowania: Gotowanie
Złożoność przepisu: prosty
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd583364 tetracycline
wh0cd496565 valtrex 500mg
wh0cd903033 lotrisone
wh0cd423535 metformin without a prescriptions online tetracycline clindamycin hcl 300 mg ...
wh0cd7982 purchase lynoral
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.542