Makaron domowy

Makaron domowy
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
4.5
4
Średnia 4.5 / 5 (4 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Woda  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Makaron domowy
  1. 1. Mąkę przesiewamy i wysypujemy na stolnicę. Pozostawiamy trochę mąki do podsypania.
  2. 2. Jajka wbijamy do szklanki.
  3. 3. Następnie przelewamy na stolnicę, mieszamy z mąką za pomocą noża i zagniatamy ciasto rękoma. Gdy uzyskane ciasto jest zbyt twarde dolewamy odrobinę zimnej wody.
  4. 4. Z ciasta rozwałkowujemy placki o grubości 1-2 mm i odkładamy je na ściereczkę posypaną mąką, by przeschły.
  5. 5. Po 10-15 minutach kroimy placki w paski o szerokości 5-10 cm, układamy je jeden na drugim i kroimy.
  6. 6. W zależności od przeznaczenia makaron kroimy na odpowiednią szerokość. Do rosołu powinien być jak najcieńszy, do innych zup może być pokrojony grubiej. Płaty możemy też pokroić w kwadraciki na łazanki.
    W zależności od przeznaczenia makaron kroimy na odpowiednią szerokość. Do rosołu powinien być jak najcieńszy, do innych zup może być pokrojony grubiej. Płaty możemy też pokroić w kwadraciki na łazanki.
  7. 7. Pokrojony makaron wrzucamy partiami do dużego garnka z wrzącą, osoloną wodą. Aby makaron się nie posklejał, mieszamy go co pewien czas. Najlepiej użyć w tym celu dużego widelca.
  8. 8. Makaron gotujemy około 10 minut.
  9. 9. Ugotowany makaron odcedzamy i przelewamy zimną przegotowaną wodą.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Dodatki
Posiłek: Obiad Kolacja
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 3-4
Czas przygotowania: 30 - 60 minut
Rodzaj głównego składnika: jajka mąka i produkty zbożowe
Metody przygotowania: Gotowanie
Złożoność przepisu: prosty
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
- woda z sodą i octem - DOPISZCIE, że chodzi o OCET JABŁKOWY bo ludziom krzywdę zrobicie! Nie ...
wiecie w czym ja robie oliwy teraz ? ma robota kuchnnego kohersen mycook, odryłem własne oliwy ...
wh0cd641317 citalopram headaches tetracycline capsules rimonabant bentyl abilify
wh0cd436316 buy azithromycin buy colchicine online augmentin tretinoin cream albuterol buy ...
wh0cd422759 atarax syrup proscar no rx
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.837