Poznańskie kluski na parze

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Cukier  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal =  kcal
Mąka  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Drożdże piekarskie  g  x  kcal = 0 kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Poznańskie kluski na parze
  1. 1. Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, łyżką mąki i cukrem.
  2. 2. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
  3. 3. Gdy zaczyn zacznie się rozrastać, dodajemy resztę mąki, jaja oraz sól. Wszystko mieszamy na jednolitą masę.
  4. 4. Dodajemy sklarowane masło i wyrabiamy.
  5. 5. Gotowe ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia.
  6. 6. Ciasto rozkładamy na stolnicy wysypanej mąką i delikatnie rozwałkowujemy na gruby placek.
  7. 7. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy bułki.
  8. 8. Przygotowujemy szeroki garnek z wodą, gazę apteczną i sznurek.
  9. 9. Gazę układamy na wierzchu garnka i obwiązujemy sznurkiem.
  10. 10. Gdy woda w garnku się zagotuje, układamy kluski luźno na gazie i przykrywamy pokrywką.
  11. 11. Po 5-10 minutach wbijamy w kluski patyczek. Jeżeli jest suchy, kluski są ugotowane.
Klasyfikacja przepisu:
Posiłek: Obiad Lunch Kolacja
Kuchnie świata: kuchnia polska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 6-8
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: mąka i produkty zbożowe mleko i produkty mleczne
Metody przygotowania: Gotowanie na parze
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd342046 tetracycline prednisone drug diclofenac cymbalta canada buy betapace as explained here
wh0cd840136 vermox buy celebrex phenergan lowest prices
wh0cd150255 medrol pak
wh0cd619715 apcalis online plaquenil rhinocort buy imodium homepage flomax buy ginseng reglan
wh0cd150249 toradol acyclovir
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.548