Poznańskie kluski na parze

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Cukier  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal =  kcal
Mąka  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Drożdże piekarskie  g  x  kcal = 0 kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Poznańskie kluski na parze
  1. 1. Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, łyżką mąki i cukrem.
  2. 2. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
  3. 3. Gdy zaczyn zacznie się rozrastać, dodajemy resztę mąki, jaja oraz sól. Wszystko mieszamy na jednolitą masę.
  4. 4. Dodajemy sklarowane masło i wyrabiamy.
  5. 5. Gotowe ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia.
  6. 6. Ciasto rozkładamy na stolnicy wysypanej mąką i delikatnie rozwałkowujemy na gruby placek.
  7. 7. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy bułki.
  8. 8. Przygotowujemy szeroki garnek z wodą, gazę apteczną i sznurek.
  9. 9. Gazę układamy na wierzchu garnka i obwiązujemy sznurkiem.
  10. 10. Gdy woda w garnku się zagotuje, układamy kluski luźno na gazie i przykrywamy pokrywką.
  11. 11. Po 5-10 minutach wbijamy w kluski patyczek. Jeżeli jest suchy, kluski są ugotowane.
Klasyfikacja przepisu:
Posiłek: Obiad Lunch Kolacja
Kuchnie świata: kuchnia polska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 6-8
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: mąka i produkty zbożowe mleko i produkty mleczne
Metody przygotowania: Gotowanie na parze
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.541
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});