Chleb z kminkiem

Chleb z kminkiem
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Woda  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Kmin  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Chleb z kminkiem
  1. 1. Dzieżę płuczemy ciepłą wodą.
    Dzieżę płuczemy ciepłą wodą.
  2. 2. Wlewamy letnią wodę i wsypujemy 8kg mąki.
  3. 3. Mieszamy dokładnie i dosypujemy jeszcze 2kg mąki.
  4. 4. Ponownie dokładnie mieszamy, aby nie było grudek.
  5. 5.  Wierzch rozczynu posypujemy mąką.
  6. 6. Nakrywamy płótnem i pozostawiamy na noc w ciepłym miejscu.
  7. 7. Następnego dnia, gdy rozczyn skwaśnieje, wsypujemy połowę pozostałej mąki i odstawić.
  8. 8. Kiedy mąka popęka na cieście, wsypujemy sól, trochę kminu, pozostałą mąkę i wyrabiamy aż ciasto stanie się pulchne.
  9. 9. Ponownie nakrywamy i pozostawiamy w cieple.
  10. 10. Gdy ciasto wyrośnie formujemy bochenki.
  11. 11. Układamy je na blachę, podlewamy wrzątkiem i wkładamy do piekarnika na 30 minut.
  12. 12. W trakcie pieczenia wyjmujemy po jednym bochenku, moczymy je we wrzątku i ponownie wkładamy do piekarnika.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Dodatki
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: powyżej 12
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: mąka i produkty zbożowe
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd162640 order arimidex hydrochlorothiazide 25mg click here buy vasodilan advair price ...
wh0cd456541 strattera synthroid neurontin prices amoxicillin
wh0cd383065 ERYTHROMYCIN
wh0cd15694 tetracycline cheap dapoxetine
wh0cd411691 bupropion hcl buy valtrex
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.554