Chleb razowy ze słonecznikiem

Chleb razowy ze słonecznikiem
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
2.5
6
Średnia 2.5 / 5 (6 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Nasiona słonecznika  g  x  kcal = 0 kcal
Cukier  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Mąka żytnia razowa typ 2000  g  x  kcal =  kcal
Mąka pszenna razowa typ 1850 (graham)  g  x  kcal =  kcal
Otręby  g  x  kcal =  kcal
Woda  g  x  kcal =  kcal
Drożdże piekarskie  g  x  kcal = 0 kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Chleb razowy ze słonecznikiem
  1. 1. Drożdże kruszymy do miseczki, posypujemy cukrem i rozcieramy. Wlewamy pół szklanki ciepłej wody oraz pół szklanki przesianej mąki i mieszamy.
    Drożdże kruszymy do miseczki, posypujemy cukrem i rozcieramy. Wlewamy pół szklanki ciepłej wody oraz pół szklanki przesianej mąki i mieszamy.
  2. 2. Przykrywamy całość ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
  3. 3. Obie mąki przesiewamy do dużego naczynia i odstawiamy.
  4. 4. Na rozgrzanej patelni prażymy ziarna słonecznika aż się zarumienią.
  5. 5. Mąkę mieszamy z solą, po środku formujemy dołek i wlewamy w niego pozostałą ciepłą wodę oraz drożdże. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Gdy będzie gładkie, wsypujemy nasiona słonecznika.
  6. 6. Dwie nieduże podłużne blachy smarujemy masłem, posypujemy otrębami i wlewamy ciasto. Przykrywamy ściereczkami i odstawiamy, aby wyrosło.
  7. 7. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200ºC.
  8. 8. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość smarujemy je z wierzchu wodą i wstawiamy do piekarnika na 40 minut.
  9. 9. Po upływie tego czasu piekarnik wyłączamy. Nie wyjmujemy chlebów dopóki lekko nie przestygną. Następnie razowce wyjmujemy z foremek i odstawiamy, aby całkowicie ostygły.
Klasyfikacja przepisu:
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd656628 cafergot Buy Propranolol azithromycin drug
Podpisuje się pod tym! Swoje pierożki to swoje pierożki i nic ich nie pobije! A przynajmniej ...
Acai Berry - Why Is Acai Berry Supplement Therapeutic For You? Is make use of this certified ...
Acai Berry - Why Is Acai Berry Supplement Ideal For You? Is the item certified fair trade? There ...
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.396