Pieczone pierogi litewskie

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
5
1
Średnia 5 / 5 (1 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Mąka pszenna  g  x  kcal = 0 kcal
Mąka pszenna razowa typ 1850 (graham)  g  x  kcal = 0 kcal
Kasza gryczana  g  x  kcal = 0 kcal
Ser biały twarogowy  g  x  kcal = 0 kcal
Otręby  g  x  kcal = 0 kcal
Grzyby suszone  g  x   kcal =  kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Cebula  g  x  kcal =  kcal
Drożdże  g  x  kcal = 0 kcal
Olej roślinny  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal =  kcal
Cukier  g  x  kcal =  kcal
Oregano  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Pieprz czarny  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Pieczone pierogi litewskie
  1. 1. Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy do wyrośnięcia.
  2. 2. W tym czasie łączymy mąkę pszenną, mąkę razową, otręby oraz ser roztarty z jajkiem i cukrem.
  3. 3. Do masy dodajemy rozpuszczone drożdże i olej. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Kiedy będzie już odchodzić od ręki, odstawiamy je w ciepłe miejsce.
  4. 4. Ugotowane i ostudzone grzyby (najlepiej borowiki) drobno siekamy.
  5. 5. W wywarze z borowików gotujemy kaszę.
  6. 6. Do wystudzonej kaszy dodajemy żółtko jaja, oregano, sól, pieprz, grzyby i zrumienioną na łyżce masła cebulkę.
  7. 7. Wyrośnięte i rozwałkowane ciasto smarujemy masłem.
  8. 8. Składamy ciasto na pół tak, aby przykryć cały tłuszcz. Ponownie wałkujemy. Czynność powtarzamy jeszcze 2 razy.
  9. 9. Ciasto grubości 0,5cm, dzielimy na kwadraty wielkości 15cm na 15cm.
  10. 10. Na środek każdej cząstki wykładamy borowikowy farsz. Brzegi dokładnie zlepiamy.
  11. 11. Gotowe pierogi układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku przez około 30 minut. Najlepiej smakują na gorąco.
Klasyfikacja przepisu:
Posiłek: Obiad Lunch Kolacja
Kuchnie świata: kuchnia litewska
Stopień trudności: Łatwe
Ilość osób: 4-6
Czas przygotowania: 1 - 2 godziny
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Nutrition is a illustrious possess of having a in the pink lifestyle. You may scarcity to be more ...
wh0cd653757 prednisone lisinopril clindamycin baclofen finasteride without prescription
wh0cd783998 erythromycin benicar hct price allopurinol buy
wh0cd381951 aripiprazole abilify tetracycline buy online buy celexa strattera online vardenafil
wh0cd566556 robaxin pills Celebrex Tabs
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.862