Ciastka półkruche z orzechami włoskimi

Ciastka półkruche z orzechami włoskimi
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
4.67
3
Średnia 4.67 / 5 (3 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Orzech włoski  g  x  kcal = 0 kcal
Cukier  g  x  kcal = 0 kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Wanilia  g  x  kcal =  kcal
Mąka  g  x  kcal = 0 kcal
Cynamon  g  x  kcal =  kcal
Margaryna miękka  g  x  kcal = 0 kcal
Śmietana  g  x  kcal =  kcal
Cukier puder  g  x  kcal = 0 kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Proszek do pieczenia  g  x  kcal =  kcal
Skórka z cytryny  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Ciastka półkruche z orzechami włoskimi
  1. 1. Przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, proszek do pieczenia oraz masło.
    Przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, proszek do pieczenia oraz masło.
  2. 2. Wbijamy całe jajo, dodajemy żółtko, śmietanę, zmielone orzechy, skórkę cytrynową, wanilię i cynamon.
  3. 3. Wszystkie składniki mieszamy, ugniatamy ciasto i rozwałkowujemy na grubość 0,5cm.
  4. 4. Z ciasta wycinamy foremkami gwiazdki lub dowolne kształty.
  5. 5. Układamy je na wysmarowanej margaryną blasze i smarujemy rozbitym białkiem.
  6. 6. Ciastka wkładamy do piekarnika i pieczemy na złoty kolor. Jeszcze gorące zdejmujemy z blachy i układamy na tacy.
  7. 7. Przygotowujemy lukier, mieszając 10dkg cukru pudru z łyżką stołową wody. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  8. 8. Gdy pierniki ostygną, nakładamy lukier.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Posiłek: Podwieczorek
Kuchnie świata: kuchnia polska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 6-8
Czas przygotowania: 1 - 2 godziny
Rodzaj głównego składnika: mąka i produkty zbożowe orzechy
Metody przygotowania: Pieczenie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd656628 cafergot Buy Propranolol azithromycin drug
Podpisuje się pod tym! Swoje pierożki to swoje pierożki i nic ich nie pobije! A przynajmniej ...
Acai Berry - Why Is Acai Berry Supplement Therapeutic For You? Is make use of this certified ...
Acai Berry - Why Is Acai Berry Supplement Ideal For You? Is the item certified fair trade? There ...
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.899