Zapiekane bakłażany w sosie pomidorowym

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Bakłażan  g  x  kcal = 0 kcal
Ser Mozzarella  g  x  kcal = 0 kcal
Ser Parmezan  g  x  kcal =  kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Koncentrat pomidorowy  g  x  kcal = 0 kcal
Pomidor  g  x  kcal =  kcal
Bułka tarta  g  x  kcal =  kcal
Cebula  g  x  kcal =  kcal
Czosnek  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal =  kcal
Olej roślinny  g  x  kcal =  kcal
Oregano  g  x  kcal =  kcal
Bazylia pospolita  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Woda  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Zapiekane bakłażany w sosie pomidorowym
  1. 1. Bakłażany kroimy w plastry o grubości 1cm, solimy i odstawiamy na kilkanaście minut, aby puściły gorzki sok.
  2. 2. W rondlu rozgrzewamy masło. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy czosnek, koncentrat pomidorowy, oregano, wodę, bazylię oraz sól. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
  3. 3. W głębokim talerzu roztrzepujemy jajka.
  4. 4. Na płaski talerz wsypujemy bułkę tartą, dodając do niej 2 łyżki parmezanu.
  5. 5. Bakłażany delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie każdy plasterek obtaczamy w jajku, bułce.
  6. 6. Tak przygotowane bakłażany smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.
  7. 7. Połowę z usmażonych bakłażanów układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy połową mozzarelli pokrojonej w plasterki, polewamy połową sosu i posypujemy parmezanem.
  8. 8. Na wierzchu układamy pozostałe plasterki bakłażanów i plasterki mozzarelli.
  9. 9. Całość polewamy pozostałym sosem i posypujemy parmezanem.
  10. 10. Tak przygotowane bakłażany wstawiamy do nagrzanego do 190 °C piekarnika i zapiekamy przez 30 minut.
Klasyfikacja przepisu:
Posiłek: Obiad Kolacja
Kuchnie świata: kuchnia włoska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 4-6
Czas przygotowania: 1 - 2 godziny
Rodzaj głównego składnika: warzywa
Metody przygotowania: Zapiekanie, opiekanie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd614281 Arimidex Online
>Picie kawy powoduje palpitacje serca i zwiększa tętno. Może tak >się zdarzyć - ale tylko ...
wh0cd523433 citalopram hydrobromide
wh0cd237833 buy yasmin
wh0cd934644 Tenormin antabuse cephalexin with no prescription
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:5.743