Zapiekane bakłażany w sosie pomidorowym

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Bakłażan  g  x  kcal = 0 kcal
Ser Mozzarella  g  x  kcal = 0 kcal
Ser Parmezan  g  x  kcal =  kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Koncentrat pomidorowy  g  x  kcal = 0 kcal
Pomidor  g  x  kcal =  kcal
Bułka tarta  g  x  kcal =  kcal
Cebula  g  x  kcal =  kcal
Czosnek  g  x  kcal =  kcal
Masło  g  x  kcal =  kcal
Olej roślinny  g  x  kcal =  kcal
Oregano  g  x  kcal =  kcal
Bazylia pospolita  g  x  kcal =  kcal
Sól  g  x  kcal =  kcal
Woda  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Zapiekane bakłażany w sosie pomidorowym
  1. 1. Bakłażany kroimy w plastry o grubości 1cm, solimy i odstawiamy na kilkanaście minut, aby puściły gorzki sok.
  2. 2. W rondlu rozgrzewamy masło. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy czosnek, koncentrat pomidorowy, oregano, wodę, bazylię oraz sól. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
  3. 3. W głębokim talerzu roztrzepujemy jajka.
  4. 4. Na płaski talerz wsypujemy bułkę tartą, dodając do niej 2 łyżki parmezanu.
  5. 5. Bakłażany delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie każdy plasterek obtaczamy w jajku, bułce.
  6. 6. Tak przygotowane bakłażany smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.
  7. 7. Połowę z usmażonych bakłażanów układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy połową mozzarelli pokrojonej w plasterki, polewamy połową sosu i posypujemy parmezanem.
  8. 8. Na wierzchu układamy pozostałe plasterki bakłażanów i plasterki mozzarelli.
  9. 9. Całość polewamy pozostałym sosem i posypujemy parmezanem.
  10. 10. Tak przygotowane bakłażany wstawiamy do nagrzanego do 190 °C piekarnika i zapiekamy przez 30 minut.
Klasyfikacja przepisu:
Posiłek: Obiad Kolacja
Kuchnie świata: kuchnia włoska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 4-6
Czas przygotowania: 1 - 2 godziny
Rodzaj głównego składnika: warzywa
Metody przygotowania: Zapiekanie, opiekanie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
- woda z sodą i octem - DOPISZCIE, że chodzi o OCET JABŁKOWY bo ludziom krzywdę zrobicie! Nie ...
wiecie w czym ja robie oliwy teraz ? ma robota kuchnnego kohersen mycook, odryłem własne oliwy ...
wh0cd641317 citalopram headaches tetracycline capsules rimonabant bentyl abilify
wh0cd436316 buy azithromycin buy colchicine online augmentin tretinoin cream albuterol buy ...
wh0cd422759 atarax syrup proscar no rx
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.73