Deser morelowy

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
5
2
Średnia 5 / 5 (2 głosy)
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Cukier  g  x  kcal =  kcal
Morele  g  x  kcal =  kcal
Wanilia  g  x  kcal =  kcal
Mąka  g  x  kcal =  kcal
Śmietana kremowa  g  x  kcal =  kcal
Mleko  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Deser morelowy
  1. 1. Morele dokładnie myjemy, osuszamy, usuwamy pestki, obieramy owoce i kroimy na niewielkie kawałki. Kilka plastrów moreli odkładamy do późniejszej dekoracji.
  2. 2. Do dużego rondla włóż morele, laskę wanilii i zalej 5 szklankami wody. Całość gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut, aż morele będą miękkie.
  3. 3. Mieszamy mąkę, cukier i śmietankę, aby powstała gładka masa.
  4. 4. Wyjmujemy z garnka wanilię.
  5. 5. Do moreli dodajemy zmieszaną mąkę ze śmietanką. Ponownie gotujemy na średnim ogniu, aż całość nieco zgęstnieje, czyli przez około 10 minut.
  6. 6. Dodajemy mleko, mieszamy i zdejmujemy garnek z ognia.
  7. 7. Studzimy deser, przekładamy do pucharków i wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem każdą z porcji dekorujemy kawałkiem świeżej moreli.
Klasyfikacja przepisu:
Menu: Desery
Kuchnie świata: kuchnia staropolska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 4-6
Czas przygotowania: powyżej 2 godzin
Rodzaj głównego składnika: mleko i produkty mleczne owoce
Metody przygotowania: Gotowanie
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd837253 acyclovir amitriptyline albendazole crestor 5mg price methylprednisolone ampicillin ...
wh0cd197349 methotrexate phenergan clindamycin diclofenac inderal
wh0cd652634 online erythromycin Clomid
wh0cd142989 erythromycin 250 mg triamterene robaxin more bonuses
wh0cd694566 Online Hydrochlorothiazide check this out tadacip
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.21