Gołąbki dla smakoszy

Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ocena
0
0
brak ocen
Drukuj
Załóż swoją książkę kucharską
Produkt kcal na 100g produktu jadalnego
Kapusta biała  g  x  kcal = 0 kcal
Szynka wieprzowa  g  x  kcal = 0 kcal
Wołowina  g  x  kcal = 0 kcal
Wino Białe Wytrawne  g  x  kcal =  kcal
Wódka  g  x  kcal =  kcal
Bulion drobiowy  g  x   kcal =  kcal
Śmietana 22%  g  x  kcal =  kcal
Jaja kurze  g  x  kcal =  kcal
Pomidor  g  x  kcal = 0 kcal
Cebula  g  x  kcal = 0 kcal
Szalotka  g  x  kcal =  kcal
Grzyby suszone  g  x   kcal =  kcal
Bułka tarta  g  x  kcal = 0 kcal
Masło  g  x  kcal = 0 kcal
Sok z cytryny  g  x   kcal =  kcal
Zioła prowansalskie  g  x  kcal =  kcal
Ziele angielskie  g  x  kcal =  kcal
Liść laurowy  g  x  kcal =  kcal
Jałowiec  g  x  kcal =  kcal
Sól ziołowa  g  x   kcal =  kcal
Cukier  g  x  kcal =  kcal
Pieprz czarny  g  x  kcal =  kcal
Suma na 100g dania:  kcal
Suma dla całego dania:  kcal
Gołąbki dla smakoszy
  1. 1. Grzyby płuczemy, zalewamy 300 ml wody i moczymy przez 40 minut.
  2. 2. Gotujemy grzyby, w wodzie, w której się moczyły, przez 30 minut.
  3. 3. Odcedzamy je, a następnie kroimy w cienkie paski, a wywar przecedzamy przez gęste sitko.
  4. 4. W dużym garnku zagotowujemy wodę.
  5. 5. Do wrzątku wkładamy główkę kapusty, gotujemy dziesięć minut.
  6. 6. Wyjmujemy kapustę, wycinamy głąb i oddzielamy liście.
  7. 7. Ponownie, partiami, wrzucamy je na wrzątek, gotujemy, aż zmiękną, po czym wyjmujemy i osączamy.
  8. 8. Z 12 najładniejszych liści ścinamy gruby, środkowy nerw.
  9. 9. Mięso wołowe i wieprzowe mielimy.
  10. 10. Tartą bułkę zalewamy 200 ml białego wina.
  11. 11. Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę.
  12. 12. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki masła i smażymy na nim cebulę.
  13. 13. Dodajemy pół pokruszonej kostki bulionowej, a następnie mieszamy z mięsem, lekko odciśniętą bułką tartą, wódką, ziołami prowansalskimi i jajkiem.
  14. 14. Doprawiamy farsz solą oraz pieprzem i wyrabiamy go.
  15. 15. Pomidory sparzamy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę, kroimy na ósemki, oddzielamy miąższ z pestkami, przecieramy go przez sitko i dodajemy do pomidorów.
  16. 16. Pozostałą połówkę kostki bulionowej rozpuszczamy w 200 ml wrzątku.
  17. 17. Szalotkę obieramy, kroimy w drobną kostkę i szklimy na dwóch łyżkach masła.
  18. 18. Na środek każdego z 12 wybranych liści nakładamy nadzienie, zaginamy dwa boki liścia na 3-4 cm, zwijamy w mały rulon i obwiązujemy nitką.
  19. 19. Na dnie dużego rondla układamy pozostałe liście kapusty, na nich kładziemy gołąbki.
  20. 20. Zalewamy wywarem z grzybów, wywarem z kostki bulionowej, dodajemy grzyby, szalotkę z masłem, pomidory, ziele angielskie, liść laurowy i utarte ziarna jałowca.
  21. 21. Przez 30 minut dusimy na małym ogniu.
  22. 22. Dodajemy wino i dusimy następne pół godziny.
  23. 23. Zdejmujemy garnek z ognia, wyjmujemy gołąbki i usuwamy z nich nitki.
  24. 24. Z dna rondla wyjmujemy liście kapusty, do sosu dodajemy lekko posoloną śmietanę, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i cukrem.
  25. 25. Ponownie wkładamy gołąbki, całość podgrzewamy dziesięć minut.
Klasyfikacja przepisu:
Posiłek: Obiad
Kuchnie świata: kuchnia polska
Stopień trudności: Średnie
Ilość osób: 6-8
Czas przygotowania: 1 - 2 godziny
Rodzaj głównego składnika: warzywa wieprzowina wołowina
Metody przygotowania: Duszenie
Szczególne okazje: Obiad niedzielny,
+ Dodaj Przepis
Niam na dziś
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd240387 buy amitriptyline Atarax
Nutrition is a illustrious possess of having a in the pink lifestyle. You may scarcity to be more ...
wh0cd653757 prednisone lisinopril clindamycin baclofen finasteride without prescription
wh0cd783998 erythromycin benicar hct price allopurinol buy
wh0cd381951 aripiprazole abilify tetracycline buy online buy celexa strattera online vardenafil
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.311